For dagpengemodtagere tæller den såkaldte ”døde periode” i dagpengesystemet (fra marts til august) med, når det skal vurderes om dagpengemodtageren lever op til kravet om forudgående ledighed i forbindelse med ansættelse med løntilskud, som jobrotationsvikar, som voksenlærling og ved opkvalificering i forbindelse med ansættelse.
Dermed kan dagpenge/løntilskudsjob i perioden marts-august 2020 medregnes på samme måde som dagpenge/løntilskudsjob i andre perioder, selvom perioden marts-august 2020 for dagpengemodtagere anses for en ”død periode” i forhold til kontaktforløbet og i dagpengesystemet.
For øvrige borgere vil der ikke – hverken i kontaktforløbet eller i ydelsessystemet – være en ”død periode”. For disse borgere beregnes forudgående ledighed som hidtil.
07-03-2018
Der er ikke i reglerne en bestemmelse om tilbagebetaling, hvis den beskæftigede – efter at have gennemført den praktiske del af efteruddannelsen – ved afslutningen af efteruddannelsen dumper i en prøve og derfor ikke gennemfører prøven.
Det er fortsat en betingelse, at ydelsen alene udbetales til arbejdsgiveren for hver time, hvor en beskæftiget er i efteruddannelse, og hvor der samtidig er ansat en vikar. Der skal således være en time-til-time relation.
01-08-2021
Har en borger en aftale med sit jobcenter om et konkret tilbud, herunder at indgå i et jobrotationsprojekt som vikar, bevarer personen så vidt muligt retten til tilbuddet ved flytning til anden opholdskommune jf. bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats (BAB) § 135, stk. 2. Borgeren skal som udgangspunkt melde sin flytning til både jobcenteret i den oprindelige og den nye opholdskommune. Gennemfører personen det tilbud, der er aftalt med jobcenteret i fraflytningskommunen, skal udgifter til tilbuddet, der vedrører perioden efter fraflytningen, afholdes af jobcenteret i den nye opholdskommune, jf. dog reglerne om mellemkommunal refusion i kapitel 3 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område jf. BAB § 135, stk. 4. Det er ikke en betingelse, at fraflytningskommunen og den nye opholdskommune har indgået en samarbejdsaftale om projektet forinden.
01-08-2021
Ledige selvforsørgende omfattet af målgruppen i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB) § 6, nr. 12, kan ikke indgå som vikar i jobrotation, jf. LAB § 151.
Kan man tage en professionsuddannelse på meritordning (to års fuldtidsstudie) som led i jobrotation?
01-08-2021
En arbejdsgiver har ret til at få udbetalt en jobrotationsydelse af jobcenteret, når en beskæftiget midlertidigt deltager i efteruddannelse, bortset fra en erhvervsuddannelse (eller en uddannelse sidestillet hermed), og der i uddannelsesperioden ansættes en person som vikar for den beskæftigede.
Hvis de øvrige betingelser for jobrotation er opfyldt, vil en beskæftiget kunne deltage i en merituddannelse via jobrotationsordningen. Det afgørende er, at der er tale om efteruddannelse i forhold til arbejdsfunktionerne i virksomheden, og at deltagelsen i uddannelsen kan forventes at være midlertidig, hvorfor den beskæftigede forventes at vende tilbage til virksomheden.
01-08-2021
Vikaren skal erstatte den beskæftigede, der er i efteruddannelse. Det betyder, at vikaren skal ansættes i samme eller tilsvarende jobfunktion som den beskæftigede. I kravet ligger, at der skal være et sammenfald mellem de opgaver, som den beskæftigede og vikaren udfører. Der er ikke krav om, at der skal være tale om et fuldstændigt sammenfald mellem opgaverne, eller at vikar og beskæftigede skal have samme uddannelsesmæssige baggrund. Der er tale om en individuel og konkret vurdering af, hvorvidt der er tale om at vikaren ansættes i samme eller tilsvarende jobfunktion.
01-08-2021
Man kan ikke pulje timer på tværs af p-numre i samme virksomhed. Det fremgår af bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats, § 114, stk. 2, at arbejdsgiveren afgrænses som en arbejdsplads med selvstændigt produktionsenhedsnummer (P-nr.). Vikaren skal ansættes på samme p-nummer, som den/de beskæftigede, der er i efteruddannelse. Se vejledningen afsnit 4.3 (VEJ nr. 10063 af 25/11/2019) for uddybning og for yderligere eksempler.
01-08-2021
Man kan godt pulje uddannelsestimer sammen over en periode til én ansættelse. Der skal være sammenfald mellem den beskæftigedes uddannelsesperiode og den lediges ansættelsesperiode, så vikaren påbegynder sin ansættelse i uddannelsesperioden. I vejledning om jobrotation afsnit 2.3 fremgår det, at der skal være sammenfald mellem uddannelses- og ansættelsesperioden, men at der ikke behøver være et fuldstændigt tidsmæssigt sammenfald. Det er en konkret vurdering i hvert tilfælde, om der er tale om et sammenfald mellem uddannelses- og ansættelsesperioden. Der er ikke fastsat en grænse for, over hvor lang en periode timerne kan puljes sammen.
01-08-2021
Det fremgår af § 152, stk. 2 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, at arbejdsgiver ikke kan modtage jobrotationsydelsen, hvis der samtidigt udbetales:
- VEU- eller SVU-godtgørelse til den beskæftigede eller arbejdsgiveren,
- eller anden offentlig støtte for de timer, som den beskæftigede og vikaren deltager i jobrotation.
Støtte fra VEU-omstillingsfonden er imidlertid ikke omfattet af § 152 stk. 2, og falder ikke ind under formuleringen i § 152, stk. 2 nr. 2, fordi tilskuddet fra VEU-omstillingsfonden ikke omhandler støtte til arbejdsgiverens betaling af løn til den beskæftigede eller vikaren for uddannelses-/arbejdstimer under jobrotationsforløbet.
Du kan læse mere om VEU-omstillingsfonden her:
https://ufm.dk/uddannelse/videregaende-uddannelse/efter-og-videreuddannelse/veu-omstillingsfond
25-04-2023
Jobrotationsordningen giver tilskud til arbejdsgivere, så de kan udbetale fuld løn til en beskæftiget, der sendes i uddannelse, og en ledig vikar, der dækker den beskæftigedes arbejde i mellemtiden. Jobrotationsordningen forudsætter, at arbejdsgiveren udbetaler løn til både den beskæftigede og vikaren. Hvis den beskæftigedes overenskomst mangler hjemmel til, at den beskæftigede kan modtage fuld løn under uddannelse, så kan jobrotationsordningen ikke anvendes.
Fx har KL i december 2022 meldt ud til landets kommuner, at der ikke er hjemmel i overenskomsten til at sende pædagogmedhjælpere på merituddannelse med fuld løn. Det betyder, at det ikke længere er muligt at anvende jobrotationsordningen til opkvalificering med meritpædagoguddannelsen.