Svar 01-07-22
Ved første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2021 blev det aftalt at indføre mulighed for digitale (video) og telefoniske samtaler efter seks måneders ledighed, hvis borgeren ønsker det. Loven trådte i kraft 1. januar 2022.
Med anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2022 er det aftalt, at fra 1. januar 2023 kan samtaler i kontaktforløbets første seks måneder, undtagen den første, afholdes digitalt (video) eller telefonisk, hvis borgeren ønsker det. Det forventes derfor, at fra 1. januar 2023 kan alle samtaler i kontaktforløbet, undtagen den første samtale, afholdes digitalt (video) eller telefonisk, hvis borgeren ønsker det.
Aftalen er indgået med Regeringen (Socialdemokratiet), Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Bent Bøgsted på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængere (Liselotte Blixt, Hans Kristian Skibby, Karina Adsbøl, Marie Krarup og Lise Bech). Med aftalen skal ledige som udgangspunkt have mulighed for at vælge, om samtaler med jobcenter og a-kasse skal afholdes ved personligt fremmøde, ved personligt digitalt fremmøde (video) eller telefonisk. Jobcenteret og a-kassen kan dog ud fra en konkret vurdering beslutte, at samtalen skal holdes ved personligt fremmøde, såfremt jobcenteret eller a-kassen vurderer, at der er behov for det.
Tidligere gældende svar
Svar 04-02-22
På baggrund af Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2021 er der i efteråret vedtaget lovforslag L 67 om, at ledige efter 6 måneders ledighed eller sygemeldte efter de første 6 måneders sygdom, får mulighed for at vælge om samtaler med jobcenter eller a-kasse skal afholdes ved fysisk fremmøde, over video eller telefonisk.
Loven er trådt i kraft den 1. januar 2022.
Svar 17-12-21 - ikke længere gældende:
På baggrund af Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2021 er der i efteråret vedtaget lovforslag L 67 om, at ledige efter 6 måneders ledighed eller sygemeldte efter de første 6 måneders sygdom, får mulighed for at vælge om samtaler med jobcenter eller a-kasse skal afholdes ved fysisk fremmøde, over video eller telefonisk.
Lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2022.
Beskæftigelsesministeriet tager løbende bestik af situationen med smittespredning, og der kan på den baggrund løbende ske ændringer med hjemmel i epidemiloven, og de betingelser denne giver anledning til. Følg med på følgende side.
COVID-19: Betydning for beskæftigelsesindsatsen
Svar 07-09-21 - ikke længere gældende:
På baggrund af Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2021 forventer styrelsen, at der i efteråret vedtages lovforslag om, at ledige efter 6 måneders ledighed får mulighed for at vælge om samtaler med jobcenter eller a-kasse skal afholdes ved personligt fremmøde, over video eller telefonisk.
Indtil lovforslaget forventeligt træder i kraft den 1. januar 2022, vil de almindelige regler om samtaler i bl.a. LAB gælde, dvs. at samtaler som hovedregel skal holdes med personligt fremmøde.
Svar 11-07-21 - ikke længere gældende:
Fra den 1. august 2021 skal alle samtaler og møder i jobcentre, kommuner og a-kasser igen holdes i overensstemmelse med de almindelige regler, dvs. som hovedregel med fysisk fremmøde. Dermed vil jobcenteret, kommunen eller a-kassen ikke længere have mulighed for at beslutte, at samtaler afholdes telefonisk eller digitalt. Det gælder for alle ledige uanset ledighedsanciennitet.
Indtil 1. september 2021 er det dog muligt at:
- afvikle digitale samtaler, hvis en kommune er helt eller delvist nedlukket.
- gennemføre allerede indkaldte digitale samtaler. Det vil dog være et krav, at de digitale samtaler er indkaldt før den 23. juni 2021.
På baggrund af Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen fra juni 2021 forventer styrelsen, at der i efteråret vedtages lovforslag om, at ledige efter 6 måneders ledighed får mulighed for at vælge digitale/telefoniske samtaler. Indtil lovforslaget forventeligt træder i kraft den 1. januar 2022, vil de almindelige regler om samtaler i bl.a. LAB gælde fra den 1. september, hvor COVID-19 bekendtgørelsen forventes at ophøre, dvs. at samtaler som hovedregel skal holdes med personligt fremmøde.
Svar 14-04-21 - ikke længere gældende:
Det fremgår af bekendtgørelse om genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af covid-19, at jobcentrene og a-kasserne kan vælge, om samtalerne skal holdes ved personligt fremmøde, digitalt eller telefonisk. Det fremgår ligeledes, at kommunen kan vælge, om møder i rehabiliteringsteamet skal være møder, hvor deltagerne er fysisk tilstede eller virtuelle møder. Dette gælder indtil videre. STAR orienterer om gældende regler, så snart der er truffet politisk beslutning herom.
Svar 26-05-21 - ikke længere gældende:
Det fremgår af bekendtgørelse om genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af covid-19, at jobcentrene og a-kasserne kan vælge, om samtalerne skal holdes ved personligt fremmøde, digitalt eller telefonisk. Det fremgår ligeledes, at kommunen kan vælge, om møder i rehabiliteringsteamet skal være møder, hvor deltagerne er fysisk tilstede eller virtuelle møder. Dette gælder foreløbigt til og med den 12. juni 2021. STAR orienterer om gældende regler, så snart der er truffet politisk beslutning herom.
Svar 28-01-2022:
Jobcentre og a-kasser skal fortsat være særligt opmærksomme på og tage særlige hensyn til, om en borger er i risikogrupperne for covid-19, jf. Sundhedsstyrelsens udmelding om risikogrupper, forud for henvisning til job og tilbud med fysisk fremmøde. Det vedrører derfor personer, der selv er i risiko og deres nære pårørende (Fx børn og ægtefæller). Jobcentre og a-kasser bør også tage hensyn til borgere, der er utrygge ved smittesituationen og tilrettelægge samtaler og tilbud i dialog med borgeren med henblik på at skabe tryghed ved situationen.
Svar 01-09-21:
Kommunen skal ikke på ny vejlede personen om rådighedsforpligtelsen i de tilfælde, hvor kommunen vurderer, at der allerede er givet personen vejledning, der omfatter de rettigheder og pligter, der ikke længere er suspenderet grundet ophævelsen af bekendtgørelse om genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af covid-19.
Det betyder, at hvis en person er vejledt om alle sine rettigheder og pligter, og denne vejledning fortsat er tilstrækkelig efter §§ 35, 69 a, 69 l og 75 a i lov om aktiv socialpolitik, skal kommunen ikke gentage sin vejledning, alene fordi bekendtgørelse om genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af covid-19 er ophævet. Det forhold, at bekendtgørelse om genåbning og fortsat delvis suspension af beskæftigelsesindsatsen som følge af covid-19 er ophævet, medfører således ikke at kommunen automatisk har pligt vejlede borgeren om sin rettigheder og pligter på ny.
Vejledning skal dog gives efter §§ 35, 69 a, 69 l og 75 a i lov om aktiv socialpolitik, hvis kommunen ikke har givet modtageren af hjælp vejledning om rettigheder og pligter i forhold til rådighed og sanktioner, der kan anses for tilstrækkelig i forhold til rådighedsforpligtelsen.