Spring over hovedmenu
Spring over venstremenu

Coronakrisen fører til faldende rekrutteringsudfordringer hos virksomhederne

09-10-2020

En undersøgelse for september 2020 beskriver omfanget og karakteren af manglen på arbejdskraft i Danmark under coronakrisen.

En ny rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering giver et billede af virksomhedernes rekrutteringssituation efter coronakrisen, der brød ud i marts 2020.

Undersøgelsens resultater:

  • Antallet af forgæves rekrutteringer er i september 2020 opgjort til 46.870 (målt over det seneste halvår). I juni 2020 var antallet af forgæves rekrutteringer 48.180, og i marts var der 65.250 forgæves rekrutteringer.
  • Aktuelt er antallet knap 30 pct. under niveauet før coronakrisen, hvilket afspejler afmatningen på arbejdsmarkedet i månederne marts til juli.
  • De forgæves rekrutteringer svarer til 17,3 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg (den forgæves rekrutteringsrate målt over det seneste halvår). Den forgæves rekrutteringsrate var i juni 2020 18,1 pct. og i marts 20,2 pct.
  • 7 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg i septemberopgørelsen endte med, at stillingen ikke blev besat. I 10 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg blev udfaldet, at stillingen blev besat med en person, som ikke havde alle de ønskede kvalifikationer (substitution). De resterende 83 pct. af rekrutteringsforsøgene var succesfulde.
  • I forhold til før-corona-situationen (marts 2020) er faldet i antal forgæves rekrutteringer, s amt faldet i den forgæves rekrutteringsrate, relativt størst i Nordjylland, i Hovedstadsområdet og på Sjælland. Faldet er især drevet af færre rekrutteringsproblemer inden for handel, offentlig administration, forsvar og politi, videnservice samt hoteller og restauranter.
  • I Sydjylland er rekrutteringsudfordringerne derimod steget, hvilket især er drevet af rekrutteringsudfordringer inden for industri, transport og handel.

Du finder rekrutteringssurveyen her:

Rekrutteringssurvey, september 2020 (pdf) (nyt vindue)

Info om metoden finder du her:

Rekrutteringssurveys