Pga. coronavirus (COVID-19) skal hjemmesidens indhold p.t. læses i sammenhæng med de coronarelaterede temaer og nyheder:
Ansøgningsfrist 05-11-2018
Pga. coronavirus (COVID-19) skal hjemmesidens indhold p.t. læses i sammenhæng med de coronarelaterede temaer og nyheder:
Ansøgningsfrist 05-11-2018
Formålet med puljen er at understøtte, at flest mulige borgere i puljens målgruppe opnår hel eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære timer.
På baggrund af de gode erfaringer fra ’Flere skal med’ har satspuljepartierne afsat midler til gennemførelse af ’Flere skal med II’. Frontrunner projektet er en forløber og pilot for hovedprojektet ’Flere skal med II’.
I ’Flere skal med II’ er alle borgere i målgruppen omfattet. Formålet er at udbrede indsatsmodellen for ’Flere skal med’ med afklaring af målgruppe og håndholdt indsats med individuelt jobmatch og med fokus på ordinære timer for alle aktivitetsparate borgere over 30 år i kontanthjælpssystemet.
Der er afsat 30 mio. kr. til ansøgningspuljen. Det afsatte beløb kan blive forhøjet afhængigt af antallet af kvalificerede ansøgninger. Styrelsen forventer at 5-8 kommuner kan deltage.
Initiativets målgruppe er alle aktivitetsparate borgere over 30 år (kontanthjælpsmodtagere og integrationsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af integrationsprogrammet).
Aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere er ikke inkluderet i målgruppen
Formålet med puljen er at understøtte, at flest mulige borgere (målgruppen) opnår hel eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære timer.
I ’Flere skal med II’ er indsatsmodellen for ’Flere skal med’ suppleret med en række elementer, både i forhold til borgerindsatsen og i forhold til det interne samarbejde i jobcentret og kommunen.
Formålet med Frontrunner projektet er således også at afprøve denne justerede indsatsmodel for dermed at bidrage med viden og erfaringer til at tilpasse hovedprojektet ’Flere skal med II’.
Puljens ansøgerkreds er kommuner.
Kommuner, der deltager i Frontrunner projektet, har også mulighed for at søge om tilskud i forbindelse med hovedprojektet for ’Flere skal med II’.
Projektperioden er fra den 1. december 2018 til den 31. december 2019.
Der vil i december 2018 blive gennemført en forberedende fase med lokale opstartsworkshops. Den borgerrettede indsats gennemføres i perioden fra den 1. januar 2019 til den 31. december 2019.
I ’Flere skal med II’ skal borgerne have indsatsmodellen fra ’Flere skal med’.
Indsatsmodellen er justeret, så den tager højde for de erfaringer, der er gjort i ’Flere skal med’ og ’JobFirst forsøget’ og er suppleret med følgende centrale indsatselementer for borgere, der er i målgruppen for en virksomhedsrettet indsats (gruppe 1):
Se yderligere uddybning af projektets indsatsmodel og kerneelementer i bilag 1.
Bilag 1 - Beskrivelse af indsatsmodellen
Der vil i vurderingen af ansøgningerne blive lagt vægt på følgende kriterier:
Bilag 2 - Viden om begrænsede sagsstammer
Ved deltagelse i projektet. forpligter ansøger sig til følgende:
Orientering til deltagere i projekter vedrørende ansvaret for databehandling kan downloades fra styrelsens hjemmeside.
Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet
I forbindelse med projektet gennemføres en ekstern erfaringsopsamling og evaluering af Frontrunner projektet med det formål at kunne justere og tilrette indsatsmodellen for hovedprojektet for ’Flere skal med II’.
For at hjælpe kommunerne godt i gang med initiativet og afhjælpe eventuelle udfordringer undervejs, igangsætter styrelsen endvidere en række procesunderstøttende aktiviteter. Det drejer sig om:
De lokale opstartsworkshops skal hjælpe kommunerne med at tilrettelægge en effektiv borgerindsats og sikre, at kommunerne kan stille den nødvendige tilbudsvifte til rådighed for hele målgruppen. Workshoppen faciliteres af styrelsen og proceskonsulent og deltagerne vil være ledelsesrepræsentanter og nøglemedarbejdere fra jobcenter, socialforvaltning, sundhedsforvaltning, familieafdeling og eventuel misbrugsafdeling. De lokale opstartsworkshops vil blive afholdt i december 2018.
Styrelsen og en proceskonsulent vil afvikle 1-2 netværksmøder for relevante nøglepersoner i kommunerne, herunder projektledere, med det formål at understøtte videndeling og erfaringsudveksling på tværs af kommunerne.
Med afsæt i monitoreringen vil styrelsen og en proceskonsulent løbende følge op på fremdriften i de enkelte kommuner og støtte de kommuner, der oplever udfordringer undervejs i implementeringen.
Styrelsen stiller en startpakke til rådighed for kommunerne. Startpakken vil indeholde en række inspirationsguides og redskaber til brug for gennemførsel af indsatsmodellen i forhold til samarbejdet med borger, virksomhed og internt i jobcentret.
Startpakken vil blandt andet indeholde:
Der laves et monitoreringssystem, som i ’Flere skal med’, der gør det muligt at følge den enkelte kommunes fremdrift i projektet. Resultaterne formidles til ledelsesniveauet i kommunerne i form af månedlige opgørelser over kommunernes resultater lokalt og på landsplan.
Der vil blandt andet blive fulgt op på:
Der indarbejdes to persongruppemarkeringer i de kommunale fagsystemer:
Borgere, der pt. er ude af stand til at deltage i en beskæftigelsesrettet indsats på grund af meget alvorlige sociale eller helbredsmæssige udfordringer, skal have en fritagelsesmarkering efter gældende regler for fritagelser i de almindelige fagsystemer.
Der kan ansøges om tilskud til følgende budgetposter:
Der er en grænse for, hvor stort et tilskud de enkelte kommuner kan ansøge om. Fordelingen er baseret på antallet af borgere i målgruppen i kommunerne, som det kan ses i bilag 3.
Bilag 3 Puljemidler fordelt på kommuner
Styrelsen opfordrer de deltagende kommuner til at fordele tilskuddet på tværs af forvaltninger relativt til de ressourcer, der anvendes til afholdelse af tværfaglige samtaler mv.
Udgifterne skal være rimelige og velbegrundede med afsæt i en konkret vurdering af, hvad indsatsen indeholder. Lønsatser og fordelingen af afsatte timer til lønninger skal tydeligt fremgå af noterne i budgettet.
Der stilles krav om indsendelse af et endeligt regnskab for hele projektperioden senest tre måneder efter projektperiodens afslutning.
Afhængig af tilskuddets størrelse skal det endelige regnskab være enten revisorpåtegnet regnskab (ved tilskud over 500.000 kr.) eller ledelsespåtegnet (ved tilskud under 500.000 kr.).
Regnskabet skal modsvares af udgiftsposterne i det godkendte budget. Budget- og regnskabsskabelonen skal anvendes ved aflæggelse af regnskab.
Tilskuddet vil blive udbetalt bagudrettet, når regnskabet er godkendt.
30 pct. af tilsagnsbeløbet udbetales uden aktivitetskrav. Udbetaling af den resterende del er betinget af opfyldelse af følgende aktivitetskrav:
På baggrund af erfaringer fra ”Flere skal med”, har styrelsen den 30. januar 2019 udtaget fleksjob, således at virksomhedsforløb mv. rettelig inkluderer selvforsørget beskæftigelse, ordinære timer, uddannelse (SU-berettiget) samt virksomhedspraktik/løntilskud.
Ansøgninger skal sendes til styrelsen via styrelsens tilskudsportal senest mandag den 5. november 2018, kl. 12.00.
Tilskudsportalen til puljeansøgninger
Ansøgninger der sendes efter denne frist, vil blive afvist.
Der kan forventes svar på ansøgningen medio november 2018.
Følgende skemaer skal anvendes ved indsendelse af ansøgning:
Budget- og regnskabsskema (Excel) (nyt vindue)
Spørgsmål og svar vedrørende Frontrunner projekt 'Flere skal med II'
Eventulle spørgsmål kan sendes til styrelsen pr. e-mail star@star.dk (cc lbi@star.dk)
Spørgsmålene mærkes ”Spørgsmål til Frontrunner projekt: Flere skal med II”.