Spring til hovedindhold

I Aalborg Kommune jubler de over den nye sygedagpengeaftale

02-05-2024

Torsdag d. 14. marts blev der indgået ny aftale om forenkling og målretning af sygedagpengesystemet. Det betyder blandt andet, at kommunerne får mere frihed til at skræddersy den enkelte borgers forløb. I Aalborg Kommune, der er en del af frikommuneforsøget, har de allerede erfaringer med indholdet i den nye aftale. Og det er positive erfaringer.

Kristine Dalsgaard Jacobsen, centerchef i Sygedagpengehuset ved Job og Velfærd i Aalborg Kommune

Et smidigt forløb, fremdrift i sagerne, fokus på beskæftigelsesfaglighed og færre proceskrav. Det er blot nogle af de erfaringer som centerchef i Sygedagpengehuset ved Job og Velfærd i Aalborg Kommune, Kristine Dalsgaard Jacobsen, har gjort sig fra de sidste otte år, hvor Aalborg Kommune sammen med 11 andre nordjyske kommuner har været en del af frikommuneforsøget.

Siden 2016 har Aalborg Kommune været fritaget fra en række administrative proceskrav på sygedagpengeområdet. Nu har Beskæftigelsesministeren og forligspartierne bag sygedagpengereformen indgået en ny aftale, der bl.a. bygger på erfaringer fra de nordjyske frikommuneforsøg. Det betyder, at alle landets kommuner fra 1. januar 2025 får mere frihed til selv at planlægge og målrette forløb. Det glæder Kristine Dalsgaard Jacobsen.

"Det beskæftigelsesrettede perspektiv bliver styrende, når vi bliver fritaget fra at skulle følge de mange dikterende proceskrav. Og det sikrer fremdrift i borgernes forløb. Derfor er vi så glade for, at den nye sygedagpengeaftale bygger på frikommuneforsøget, for aftalen er det første skridt mod at få fagligheden i centrum og de administrative processer i baggrunden," siger Kristine.

Et smidigt forløb der giver mening for alle parter

Kristine Dalsgaard Jacobsen peger særligt på, at de i Aalborg Kommune har erfaret, at sagsbehandlingen er blevet mere effektiv og giver mening for alle de involverede parter.

"Evalueringen viser helt konkret, at både virksomheder, borgere, bisiddere og læger oplever en klar forbedring af samarbejdet med jobcenteret. Det skyldes, at der er sket en effektivisering af indsatsen, og vi har en meningsfuld dialog, der fagligt giver mening i den enkelte situation," siger centerchefen og fortsætter:

"Vores erfaring er også, at når borgeren får bevilliget det første jobafklaringsforløb, så er der allerede udarbejdet klare planer, der er iværksat indsatser, og der er igangsat tværfaglige indsatser, hvor det er relevant. Det gør, at borgernes jobafklaringsforløb bliver kortere samtidig med, at jobeffekten er bevaret."

Fokus på beskæftigelsesfaglighed

Med den nye aftale skal kommunerne kun inddrage rehabiliteringsteamet, når de vurderer, at borgeren kan have behov for en tværfaglig indsats. Og ifølge Kristine Dalsgaard Jacobsen giver det faglig frihed.

"Det, at vi ikke har brugt rehabiliteringsteam særlig meget til første jobafklaringsforløb, er ikke et udtryk for, at der aldrig er brug for en tværfaglig indsats. Det er et udtryk for, at vi allerede kan lave den vurdering tidligt i et sagsforløb og ikke behøver vente på, at det skal tages op på et rehabiliteringsmøde. Det giver faglig frihed og en faglig stolthed, fordi rådgiverne får sat deres faglighed i spil fremfor at skulle bruge krudt på administrative processer," fortæller Kristine.

Camilla Frost, rådgiver

Det kan Camilla Frost, der arbejder som rådgiver i Aalborg Kommune, hvor hun dagligt hjælper og vejleder borgere, skrive under på. Hun har på egen krop oplevet, hvor stor en forskel det gør for både hende selv og borgerne, når fagligheden kommer i centrum.

"Fordi jeg bl.a. igennem frikommuneforsøget er blevet trænet i at bruge min faglighed til at lave vurderinger og fastlægge mål og delmål og igangsætte indsatser, så er jeg blevet trænet i at hjælpe borgere godt videre. Jeg kan handle hurtigere, fordi jeg er blevet fritaget fra nogle proceskrav, og det kommer alle borgere til gavn," siger Camilla Frost.

Den nye sygedagpengeaftale træder i kraft 1. januar 2025, og du kan finde mere information om aftalen på Star.dk:

Ny aftale forenkler sygedagpengereglerne

Aftale om forenkling og målretning i sygedagpengesystemet indeholder 10 initiativer.

10 initiativer skal være med til at forenkle sygedagpengereglerne (png)