Spørgsmål og svar til målgruppen
Styrelsen modtager løbende spørgsmål om pulje til at få flere unge med psykiske lidelser og mistrivsel videre i job eller uddannelse via IPS-metoden. Spørgsmålene og svarene er derfor publiceret på denne side.
-
18-10-2023
Der er ikke begrænsninger i, hvilke diagnoser de unge i målgruppe 1 må have. IPS-indsatsen skal være integreret med forløbet i den regionale behandlingspsykiatri, og den unge skal have et ønske om at komme i arbejde eller påbegynde en uddannelse.
-
18-10-2023
IPS-indsatsen kan påbegyndes umiddelbart efter, at den unge er tilknyttet den regionale behandlingspsykiatri og/eller socialpsykiatri. -
18-10-2023
Alle unge, der viser tegn på psykisk mistrivsel, kan blive omfattet af målgruppe 2.
-
18-10-2023
Hvis den unge har været tilknyttet den regionale behandlingspsykiatri på tidspunktet for visitering, vil den unge tilhøre målgruppe 1. Den unge forbliver i målgruppen, selvom den unges forløb i psykiatrien afsluttes i løbet af indsatsperioden.
Hvis den unges forløb i den regionale behandlingspsykiatri er afsluttet forud for visiteringen, vil den unge tilhøre målgruppe 2 og skal derfor have en IPS-lignende indsats.
-
18-10-2023
Ja, de unge er først en del af målgruppe 2 (og tilføjes først en ’IPS-lignende indsats’-markør), når de er tilknyttet en behandlingsaktør. Forud for visiteringen til den IPS-lignende indsats kan der være en fase, hvor kommunen skal lave en konkret og faglig vurdering af, hvilken behandlingsaktør den enkelte unge skal tilknyttes. -
18-10-2023
Puljen omfatter ikke unge, der udelukkende modtager tilbud efter LAB. Hvis den unge modtager ydelse, herunder uddannelseshjælps, ressourceforløbsydelse eller kontanthjælp, vil de kunne omfattes af målgruppen.
-
18-10-2023
Nej, puljen omfatter unge under 30 år i kontanthjælpssystemet. Herunder uddannelseshjælpsmodtagere, ressourceforløbsydelsesmodtagere og kontanthjælpsmodtagere.
-
18-10-2023
Ja, unge, der er i jobafklaringsforløb, er en del af målgruppen, da de modtager ressourceforløbsydelse.
-
18-10-2023
Det er ikke et krav, at der anvendes screeningsværktøjer i forbindelse med visitation af unge til en IPS-lignende indsats. De unge kan visiteres alene på baggrund af en konkret og faglig vurdering i kommunen. Kommunen skal i ansøgningen redegøre for, hvordan de visiterer unge til indsatsen.
-
07-11-2023
Det må bero på kommunens konkrete faglige vurdering, hvorvidt den unge er i psykisk mistrivsel.
-
07-11-2023
En ung er tilknyttet socialpsykiatrien, når den unge får en indsats eller et tilbud i socialpsykiatrien eller bor på et socialpsykiatrisk botilbud.
Det er en forudsætning, at der kan sikres et samarbejde med socialpsykiatrien som erstatning for samarbejdet med den regionale behandlingspsykiatri jf. princippet om, at IPS er en integreret del af den psykiatriske behandling.
Der skal være et tæt samarbejde mellem IPS-konsulenten og den unges tilbud i socialpsykiatrien. Med tæt samarbejde forstås, at indsatserne koordineres, så de samtænkes og times rigtigt. IPS-konsulenten skal som udgangspunkt ugentlig have personlig kontakt til den unges behandler/kontaktperson i socialpsykiatrien.
-
07-11-2023
Unge med forløb hos privatpraktiserende psykiater kan indgå i målgruppe 2.
Det er dog en forudsætning, at IPS-indsatsen er integreret med den psykiatriske behandling hos den privatpraktiserende psykiater jf. princip 2 om, at IPS er en integreret del af den psykiatriske behandling.
Se uddybning af princip 2 i bilag 3: Kort om de otte principper for IPS.
-
07-11-2023
Hvis den unge følges i den regionale behandlingspsykiatri, kan den unge tilhøre målgruppe 1.
-
29-02-2024
Forløb i socialpsykiatrien defineres som en IPS-lignende indsats for målgruppe 2. Det er en ændring, der er foretaget, efter puljeopslaget blev lagt op.
Ændringen af målgruppe medfører IKKE ændringer i forhold til indsatsen. Kommunernes estimat af målgruppen er ikke forbundet med resultatkravene.
Vær opmærksom på anvendelsen af persongruppemarkører til hhv. IPS eller IPS-lignende indsats.
-
19-06-2024
Så længe borgeren er under 30 år ved opstart, indgår de fortsat i monitoreringen, efter de er fyldt 30 år.
-
19-06-2024
Når den unge målgruppemarkeres til en IPS-indsats eller IPS-lignende indsats og dermed omfattes af monitorering og evaluering, så er den unge startet i en indsats, der adskiller sig fra den ordinære jobcenterindsats. Når det drejer sig om unge med IPS-lignende indsats (målgruppe 2), så er der krav om, at jobcentret samarbejder med en relevant behandlingsaktør. Det kan fx være SEL § 85, § 82 eller misbrugsbehandling.
Hvis den unge vurderes at være i målgruppen for en IPS-indsats (målgruppe 1) eller IPS-lignende indsats (målgruppe 2), men der er ventetid på, at et behandlings-/støtteforløb kan igangsættes, anbefales det, at jobcentret forbereder eller igangsætter jobstøtte efter IPS-principperne sammen med den unge, indtil relevant behandlingsindsats kan påbegyndes, og den unge kan målgruppemarkeres.
-
19-06-2024
Som udgangspunkt er forløb hos frivillige organisationer/civilsamfundsaktører et supplement til behandlingstilbuddet i tilfælde, hvor en frivillig organisation/civilsamfundsaktør kan tilbyde den unge en relevant supplerende aktivitet – f.eks. at opbygge netværk for at modvirke ensomhed.
Forløb hos frivillige organisationer/civilsamfundsaktører kan i særlige tilfælde træde i stedet for en behandlingsaktør for målgruppe 2. Det kan være, hvis der er tale om en konkret aftale mellem jobcenter og organisation/forening om støtteopgaver, formål, timetal og konkret støtteperson med relevante kompetencer f.eks. psykolog, coach eller mentor.
For hver ung skal der tillige aftales individuelle relevante støtteaktiviteter, formål med støtten og hvilken navngivet person i organisationen/foreningen, der er tilknyttet den unge. Der bør tillige være aftale om minimum ugentlig kontakt mellem organisationens/foreningens støtteperson og jobcentrets IPS-konsulent, hvor der følges op på den unges forløb og udvikling.