-
26-01-2022
Ja, der ydes støtte til kurser der ikke er AMU godkendte, hvis de giver erhvervsrettede kvalifikationer og kompetencer, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Det er afgørende, at kompetencerne er efterspurgt generelt og ikke udelukkende hos én virksomhed. Der ydes normalvis ikke støtte til personlig udvikling o.lign.
Det er vigtigt, at disse kurser er fyldestgørende beskrevet i kursusoversigten, samt at det beskrives hvordan den enkelte medarbejder er nedslidt/nedslidningstruet. Ved ansøgning skal der vedhæftes kursusbeskrivelse, udbyderinformation samt pris.
Den enkelte sag vurderes i sammenhæng med det konkrete sporskifteforløb og den tilsendte dokumentation.
-
26-01-2022
Antallet af ansøgninger, som hver virksomhed (p-nummer) kan ansøge, er begrænset ift. virksomhedens størrelse. Begrænsningen er gældende i hele den periode, hvor sporskiftepuljen løber, altså 2018-2022. Det vil f.eks. sige, at en virksomhed med mere end 250 ansatte kan ansøge om maks. 30 sporskiftepakker i perioden 2018-2022.
-
26-01-2022
Det er virksomheden, der ansøger puljen i samarbejde med den nedslidte/nedslidningstruede medarbejder.
Det anbefales, at søge vejledning om forløbet hos f.eks. en uddannelsesinstitution.
Der ansøges via STAR's Tilskudsportal, hvor ansøgning, budgetskema og kursusoversigten vedlægges.
-
26-01-2022
Det er ikke muligt at søge om sporskifte hvis man er jobsøgende, fordi sporskifteordningen er henvendt til virksomheder og deres medarbejdere. Hvis medarbejderen er opsagt, men stadig ansat, kan der gives støtte hvis sporskifteforløbet kan færdiggøres inden ansættelsen udløber.
-
23-10-2020
Medarbejderen kan først begynde på forløbet når virksomheden har modtaget tilsagn fra styrelsen. Tilsagnet er en forhåndsgodkendelse, som baseres på ansøgning, budget mv. som virksomheden har sendt ind.
-
23-10-2020
Der er ikke krav til at medarbejdere skal være ansat på fuld tid. Der er dog krav til at medarbejderne skal være ansat på ordinære vilkår.
-
23-10-2020
Der kan gives tilskud til lønkompensation for den tid medarbejderen bruger på vejledning/afklaring, herunder eventuelt IKV/RKV. Der kan også gives tilskud til eventuel deltagerbetaling til vejledning/afklaring. Vejledningen/afklaringen skal være arbejdsmarkedsrettet – dvs. det skal give erhvervsrettede kvalifikationer og kompetencer, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet, og dermed sigte mod en ny jobfunktion i virksomheden eller i en anden virksomhed.
Mange af de skoler, der tilbyder efteruddannelse som f.eks. AMU-kurser, tilbyder også vejledning og afklarende samtaler/kurser. Det kan være en god idé for medarbejderen at få vejledning/afklaring før I søger om tilskud til sporskifte. Om det er bedst med vejledning/afklaring før eller efter ansøgningen er indsendt kan I bedst selv vurdere. Men det hænger sammen med, hvor afklarede I er om, hvad medarbejderen har brug for at foretage et sporskifte på sigt. Man kan også undersøge om en realkompetencevurdering (RKV) kan være relevant for medarbejderen, der dermed kan få papir på sine kompetencer. Realkompetencevurderingen vil altid ske op imod indholdet i en specifik uddannelse.
-
23-10-2020
Alle AMU kurser kan indgå i et sporskifteforløb.
Hvis de kurser der søges om ikke er AMU-kurser er det vigtigt at I sender dokumentation for kurserne med i forbindelse med ansøgningen. Denne dokumentation skal indeholde en beskrivelse af kurser, varighed, pris, udbyder mv.
Efteruddannelseskurserne skal være erhvervsrettede, det vil sige, at de skal give kompetencer som er efterspurgt på arbejdsmarkedet.
-
23-10-2020
Kan man gennemføre praktik i egen virksomhed?
Nej, medarbejdere må ikke gennemføre praktik i den virksomhed som medarbejderen er ansat i (defineret ved p-nummer). Praktikken skal således gennemføres i en anden virksomhed end den hvor medarbejderen er ansat. -
21-11-2020
Lønkompensation inkluderer udover medarbejdernes løn samt andre arbejdsgiveromkostninger såsom sociale omkostninger mv. Kompensationen inkluderer:
- Overtidstillæg, overtidstillægget og ikke den samlede overtidsbetaling
- Fraværsbetaling, løn og andre betalinger i forbindelse med fravær, herunder betalinger for sygedage, feriedage, særlige feriefridage, omsorgsdage osv.
- Genetillæg, f.eks. holddriftstillæg og forskellige former for smudstillæg
- Personalegoder, omfatter kun personalegoder, som indregnes i A-indkomsten, dvs. værdi af fri bil, kost og logi - Pensionsbidrag – både lønmodtagers og arbejdsgivers bidrag, herunder ATP
- Uregelmæssige betalinger, fx bonusbetalinger, betalinger for overskud, efterreguleringer af løn o.l.
- Basisfortjeneste, som er grund-, kvalifikations- og funktionsløn m.m. samt ferie og søgnehelligdagsbetalinger, særlig feriegodtgørelse, bruttotræk og fritvalgsordning.
Denne definition er på linje med Danmarks Statistiks definition af fortjeneste pr. præsteret time og dækker de omkostninger, som en virksomhed har.
Lønkompensationen udregnes på baggrund af medarbejderens timeløn, som skal indtastes i budgetskemaet. Man kan tage udgangspunkt i medarbejderens ansættelseskontrakt, lønsedler eller lignende. Hvis man har oplysning om årslønnen, kan man som udgangspunkt for en fuldtidsansat dividere med 1.924 timer, svarende til 52 uger à 37 timer.
-
26-01-2022
Det er ikke muligt, at ansøge om tilskud til et sporskifteforløb til en ansat som tidligere har gennemført et sporskifteforløb med tilskud fra Beskæftigelsesministeriet. Dette gælder både for tilskud fra den tidligere sporskiftepulje, der blev administreret af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, samt for sporskiftepuljen, der administreres af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i perioden 2018-2022.
Spørgsmål og svar om pulje til sporskifte
Styrelsen modtager løbende spørgsmål om puljen til sporskifte, som kan have generel interesse. Spørgsmålene og svarene er derfor publiceret på denne side.