Ansøgningsfrist 01-09-2025
Opslag: Pulje til særlig indsats til ledige over 50 år - FL § 17.46.43.30.
Formålet med puljen er at hjælpe flest mulige dagpengemodtagere på 50 år eller derover i varigt job gennem særlige indsatser og indsamle viden om målgruppen og best practice. Der er i 2025 afsat 11,5 mio. kr. på finanslovens § 17.46.43.30.
Ansøgning og budgetskema udfyldes digitalt via Tilskudsportalen
Med udmøntningen i 2025 er der fortsat fokus på at yde en særlig indsats til ledige dagpengemodtagere over 50 år, herunder forsøg med jobformidling. Fra puljen kan der bl.a. ydes støtte til aktiviteter, som skal bidrage med viden om, hvad der virker for målgruppen i form af bl.a. forsøg.
Målgruppe
Puljens målgruppe er ledige dagpengemodtagere på 50 år eller derover.
Der skal i ansøgningen redegøres for om, og i givet fald hvordan, målgruppen nærmere vil blive afgrænset i forbindelse med projektet. Det kan fx være med fokus på bestemte brancher, faggrupper eller borgere med bestemte typer af beskæftigelsesproblemer. I den sammenhæng skal tilskudsmodtager undersøge, hvilke potentielle faktorer, der medfører, at målgruppen har svært ved at komme i job, henset til den generelt lave ledighed – dette kan være baseret på egne erfaringer og/eller forskning på området.
Formålet med puljen
Formålet med puljen er at hjælpe flest muligt over 50-årige dagpengemodtagere i varigt job. Endvidere er det af interesse at identificere, hvilke barrierer der hindrer målgruppen i at skifte branche eller besætte ledige stillinger i virksomheder (Mange ledige seniorer har et ønske om at få et arbejde i jobfunktioner, hvor virksomhederne har ledige job, der ikke bliver besat, jf.
Ansøgerkreds
Puljen kan ansøges af a-kasser og kommuner.
Én eller flere a-kasser og/eller en eller flere kommuner har mulighed for at indsende en samlet ansøgning. Den a-kasse/den kommune, som indsender ansøgningen, vil i så fald blive tilskudsansvarlig.
Projektet kan have samarbejdspartnere såsom uddannelsesinstitutioner, fagforbund, virksomheder el.lign.
Projektperiode
Projektperioden løber fra 1. November 2025 – 31. oktober 2027.
Projektets indsatsmodel og kerneelementer
Projektet skal overordnet afprøve en tidlig målrettet indsats med henblik på at understøtte indsatsen for ledige dagpengemodtagere på 50 år og derover. Endvidere skal projektet bidrage med viden om, hvad der hjælper seniorer i job.
Med udgangspunkt i viden om, hvad der virker i forhold til at hjælpe ledige seniorer hurtigt tilbage i job, skal projektet afprøve en indsats, der bygger på følgende kerneelementer:
- Tidlige samtaler med fokus på jobformidling: Ny ledige seniorer skal tilbydes tidlige samtaler og jobformidling og tilbydes tro på, at det kan lade sig gøre at komme i job. Hvis det at være senior med mange år i samme fag/samme arbejdsplads og forældede kompetencer er et problem, skal det håndteres.
- Afklaring af kompetencer, jobformidling og mulighed for brancheskift: Hvis der er brug for at få hjælp til at få sat ord på, hvad de kan bidrage med på arbejdsmarkedet, så kan hjælp dertil være aktuelt. Afklaringen bør have hurtigt i job som mål og derfor have fokus på konkrete kompetencer, hjælp til at gå til samtaler m.m. Et element i dette arbejde kan være at styrke den lediges tro på, at der er et behov for dem på arbejdsmarkedet. I samtalen bør der ligeledes være fokus på muligheden for og hjælp til brancheskift.
- Det skal i forbindelse med ansøgningen beskrives, hvordan a-kassen og/eller kommunen vil sikre, at de ledige seniorer, som omfattes af projektet, får en gennemgående sagsbehandling/jobformidling, der kan sikre en sammenhængende indsats og gennem opbygning af en tillidsbaseret relation til borgeren kan styrke vedkommendes tro på tilbagevenden til job, f.eks. fremrykkede tilbud om virksomhedspraktik, hvis det skønnes at føre til ansættelse.
Fremrykkede tilbud om virksomhedspraktik kan evt. være relevante indsatser, fx for ledige, som har et ønske om brancheskift.
Det er vigtigt, at borgeren oplever kompetent rådgivning tilpasset sine konkrete behov.
Projektets succeskriterier
For at sikre at puljens ansøgere målretter indsatsen så hensigtsmæssigt som muligt i henhold til puljens formål, skal ansøger angive projektets måltal på baggrund af nedenstående succeskriterier:
- Flest mulige ledige over 50 år kommer i varigt job.
- At samarbejdet mellem a-kasse og kommune er bæredygtigt ift. at forankres i organisationerne efter projektperioden.
- At projektet fastsætter måltal for indsatsen og løbende følger op med henblik på sikre kort sigtede og langsigtede resultater.
Kriterier for tildeling af tilskud
Det er en forudsætning for at opnå tilskud fra puljen, at følgende er opfyldt:
- At der er en tydelig ledelsesmæssig forankring af projektet i forhold til at koordinere projektets aktiviteter.
Der vil derudover i vurderingen af ansøgningerne blive lagt vægt på følgende kriterier:
- Beskrivelse af projektets erfaringsgrundlag i henhold til barrierer fra enten egne indsatser, forskning på området eller andet relevant erfaring.
- At den nærmere målgruppe og indsatsen for denne er udførligt beskrevet. I beskrivelsen skal indgå hvilke faktorer, der vurderes at kunne være årsager til at målgruppen har svært ved at komme i job.
- En klart defineret metode for screening af målgruppen og et realistisk forslag til, hvor mange ledige, der skal findes i målgruppen.
- At der indgår en velbeskrevet og velbegrundet indsatsmodel.
- Hvis der indgår et samarbejde, at der er en velbegrundet samarbejdsmodel mellem samarbejdspartnere i projektet.
- At budgettet er realistisk og giver mest mulig værdi for pengene, således at der er sammenhæng mellem det ansøgte beløb og antallet af deltagere i projektet.
Forpligtelser ved deltagelse
- At leve op til dokumentationskravene
- At stå til rådighed og deltage i forbindelse med eventuelle aktiviteter STAR måtte igangsætte med henblik på at gennemføre evaluering samt i at udbrede viden og erfaringer om indsatsen
- At efterleve Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings retningslinjer vedrørende ansvar for databehandling, som findes på www.star.dk under
Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet
Dokumentation og evaluering
Tilskudsmodtager skal i løbet af projektperioden indsende halvårlige statusrapporter, som dokumenterer:
- Antallet af personer i de(n) udvalgte målgruppe(r), der opspores for behov for indgå i projektets aktivitet(er)
- Antallet af personer i de(n) udvalgte målgruppe(r), der deltager i projektets aktivitet(er)
- Antallet af personer i de(n) udvalgte målgruppe(r), der gennemfører projektets aktivitet(er)
Sideløbende skal tilskudsmodtagere indsamle viden/erfaringer af kvalitativ karakter efter den af STAR udarbejdede skabelon.
Skabelon for statusrapport findes nederst på siden.
Projekterne skal gøre brug af STARS skabelon for forandringsteori og resultatmåling der anskueliggør, hvordan projektets forskellige aktiviteter bidrager til at opnå succeskriterierne
Projektet skal ved projektafslutning selv følge op på og evaluere projektets kerneelementer samt succeskriterier. Det er vigtigt, at projektet ved projektstart har fastlagt en model for, hvordan det vil følge op på målsætninger undervejs i projektperioden.
Data og erfaringer skal endvidere indgå i en slutrapport, hvor projektets forløb evalueres.
I ansøgningen skal der med udgangspunkt i STAR’s skabeloner for forandringsteori og aktivitets- og resultatopfølgning redegøres for, hvordan projektet vil monitorere de løbende aktiviteter og foreløbige resultater, og hvordan monitorering vil blive dataunderstøttet. Det kan og bør ske ved løbende regi-trering i sagsbehandlingssystemer og deraf følgende indberetning til DFDG.
Skabelonerne for forandringsteori og aktivitets- og resultatopfølgning findes på følgende side:
Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet
Tilskudsberettigede udgifter
Der kan søges om tilskud til følgende udgiftsposter:
- Løn til projektledelse
- Forløb hos eksterne aktører fx til opkvalificeringsforløb, karriererådgivning og uddannelse
- Revision
- Eventuelle andre relevante udgifter.
Styrelsens budgetskabelon skal anvendes, og budgettet skal indeholde fyldestgørende noter til budgetposterne. I budgetskabelonen fremgår det, hvordan budgettet udfyldes korrekt med noter. Se evt. guide til budgetlægning på ovenstående link.
Lønniveauet skal som udgangspunkt svare til løn for sammenligneligt arbejde inden for staten. Et overblik over gennemsnitslønninger i staten fordelt på funktioner findes på nedenstående side:
Lønoverblik til lønforhandlinger i staten
Krav om afrapportering
Jf. ovenstående punkt om dokumentation og evaluering stilles der krav om indsendelse af en halvårlig statusrapport, som skal indsendes forud for udbetaling af tilskud.
Efter projektets afslutning skal der indsendes en slutrapport (selvevaluering) sammen med et regnskab for hele projektperioden.
Ved udfyldelse af slutrapporten skal projektet angive deltagernes arbejdsmarkedsstatus ved projektstart og afslutning. Det er derfor vigtigt, at projektet ved projektstart kortlægger deltagerne arbejdsmarkedsstatus.
Skabeloner for status- og slutrapport kan findes under afsnittet om ansøgningsfrist og praktiske oplysninger.
Vejledning, retningslinjer og for forandringsteori og resultatmåling kan findes på følgende link:
Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet
Krav til regnskab
Der stilles krav om indsendelse af halvårlige delregnskaber forud for udbetaling af tilskud samt et endeligt regnskab for hele projektperioden senest tre måneder efter projektperiodens afslutning.
Afhængig af tilskuddets størrelse skal det endelige regnskab enten være revisorpåtegnet regnskab (ved tilskud på over 1.000.000 kr. (offentlig ansøger) / 250.000 kr. (privat ansøger) eller ledelsespåtegnet (ved tilskud under 1.000.000 kr. (offentlig ansøger) / 250.000 kr. (privat ansøger).
Regnskabet skal modsvares af udgiftsposterne i det godkendte budget.
Budget- og regnskabsskabelon skal udfyldes digitalt via Tilskudsportalen ved indsendelse af regnskaber.
Frister for indsendelse af regnskaber vil fremgå af tilsagnsbrevene.
Udbetaling
Tilskuddet vil blive udbetalt bagudrettet på baggrund af de indsendte regnskaber.
Ansøgningsfrist og praktiske oplysninger
Ansøgning og budgetskema udfyldes digitalt og sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via styrelsens Tilskudsportal senest den 1. september 2025 kl. 12.00. Ansøgninger der sendes efter dette tidspunkt, vil blive afvist.
Tilskudsportalen til puljeansøgninger
Der kan forventes svar på ansøgningen ultimo oktober 2025.
Spørgsmål til puljen kan stilles til pr. e-mail til puljestyring@star.dk
Spørgsmål og svar
Spørgsmål og svar til puljen, hvor puljens indhold uddybes/specificeres vil blive offentliggjort på denne side.