Pga. coronavirus (COVID-19) skal hjemmesidens indhold p.t. læses i sammenhæng med de coronarelaterede temaer og nyheder:
Ansøgningsfrist 31-08-2020
Pga. coronavirus (COVID-19) skal hjemmesidens indhold p.t. læses i sammenhæng med de coronarelaterede temaer og nyheder:
Ansøgningsfrist 31-08-2020
Formålet med puljen er at yde midlertidig kompensation til delvis dækning af lønudgifter for foreninger, selvejende institutioner og fonde mv. på Beskæftigelsesministeriets område med primært offentlig finansiering, der er i økonomisk krise som følge af COVID-19 på FL § 17.41.13.10.
Kompensation til delvis dækning af lønudgifter for foreninger, selvejende institutioner og fonde mv. på Beskæftigelsesministeriets område, hvor offentligt tilskud til drift udgør halvdelen eller mere og forventes vedvarende at dække halvdelen eller mere af institutionens ordinære driftsudgifter.
Kompensationsordningen gælder for perioden 9. marts til og med 8. juli 2020.
Foreninger, selvejende institutioner og fonde mv., som hører under Beskæftigelsesministeriets område, hvor det offentligt tilskud til drift udgør halvdelen eller mere end halvdelen og forventes vedvarende at dække halvdelen eller mere af institutionens ordinære driftsudgifter, og som er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) senest den 9. marts 2020.
Med foreninger, selvejende institutioner og fonde mv. (i det følgende kaldet ”institutionen/institutioner”) menes en privatretlig juridisk person, der er organiseret som selvejende institution, fond, forening, selskab, organisation eller enkeltmandsvirksomhed, og som er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR).
Institutionen hører under Beskæftigelsesministeriets område, hvis:
Hvis institutionen modtager kommunale eller regionale, men ikke statslige tilskud til dækning af institutionens ordinære driftsudgifter, skal revisor vurdere hvilket ministerområder institutionen hører under. Såfremt der fortsat er tvivl herom kan revisor rette henvendelse til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for vejledning.
Ordningen omfatter ikke organer inden for den offentlige forvaltning og institutioner, der primært har et uddannelses- eller undervisningsmæssigt formål, bortset fra højskoler.
Med organer inden for den offentlige forvaltning menes statslige myndig-heder og statsfinansierede selvejende institutioner, der er omfattet af § 2, stk. 1, nr. 1 og 2, i bekendtgørelse om statens regnskabsvæsen mv., kommuner og regioner, kommunale og regionale organisationer og selskaber mv., som er oprettet i henhold til lov om kommunernes styrelse, kommunale institutioner, der er registreret under en kommunes CVR-nummer, selvstændige offentlige virksomheder og Danmarks Radio.
Institutioner, som modtager mindre end 50% i offentlig tilskud til drift, skal søge kompensation via Erhvervsstyrelsen, som administrerer den generelle ordning om lønkompensation for faste omkostninger.
Hvis ansøger ved eller anser det som helt overvejende sandsynligt, at institutionens offentlige driftstilskud falder til under 50 pct. i 2021 og de efterfølgende år, skal ansøger søge Erhvervsstyrelsen ordning for lønkompensation, da det offentlige tilskud til ansøgers drift derved ikke forventes vedvarende at dække halvdelen eller mere af institutionens ordinære driftsudgifter.
Erhvervsstyrelsens ordning for lønkompensation
Institutioner, som modtager 50 pct. eller mere i offentlig tilskud til drift, men som ikke hører under Beskæftigelsesministeriets områder, skal søge lønkompensation hos det ministerium, institutionen hører under.
Der kan ansøges om lønkompensation for hjemsendte ansatte, som ellers måtte afskediges som følge af et forventet omsætningstab.
Det er en betingelse, at:
Et vedvarende driftstilskud er således kendetegnet ved, at det forventes ydet i en periode på mindst 3 år, at det kan anvendes til dækning af udgifter inden for institutionens ordinære daglige drift, og at tilskuddet ikke er afgrænset til en tidsbegrænset periode og/eller et bestemt formål. Offentlige tilskud til tidsmæssigt afgrænsede projekter (under 3 års varighed) betragtes derfor som udgangspunkt ikke som offentlige tilskud til drift. Tilskud til drift omfatter ej heller offentlige køb af varer og ydelser samt anlægstilskud.
Der gælder endvidere følgende betingelser i tilknytning til ansøgningen om kompensation:
Ved sponsorater betinget af en ikke ubetydelig modydelse forstås, at modydelsen medfører en betydelig udgift, herunder kapitaliseret udgift (f.eks. værdien af fribilletter, hvis disse i stedet havde været solgt til fuld pris) og/eller en væsentlig ressourceanvendelse for institutionen, samlet set svarende til halvdelen eller mere af sponsoratets økonomiske værdi. Tilbud om fribilletter, sponsorarrangementer og -middage anses som udgangspunkt ikke for at være en betydelig modydelse, medmindre de har et meget stort omfang.
Der kan som udgangspunkt ansøges om lønkompensation én gang i perioden 9. marts til 8. juli 2020. Ved behov for yderligere hjemsendelser, end der først er ansøgt om, kan der dog indsendes fornyet ansøgning for de yderligere hjemsendte ansatte.
Ansøger skal anvende de obligatoriske standardskabeloner som findes her på siden, og indsende den samlede ansøgning via styrelsens tilskudsportal.
Ansøger skal vedhæfte følgende fire bilag:
Beregningsmodel, som ansøger skal udfylde med følgende oplysninger, og som er defineret i Bilag 1[link til nederst på siden].
Bemærk, at der kun kan indtastes én sammenhængende periode inden for den 9. marts til den 8. juli 2020 for hver ansat.
En institution kan som udgangspunkt ansøge om lønkompensation én gang i perioden 9. marts til 8. juli 2020. Ved behov for yderligere hjemsendelser, end dem som institutionen først har ansøgt om, kan der dog indgives ansøgning igen alene for de ansatte, som ikke indgik i den oprindelige ansøgning.
Beregningsmodellen udregner automatisk den forventede kompensation, som institutionen er berettiget til at modtage på baggrund af oplysningerne.
Beregningsmodellen opgør også antallet af medarbejdere, som er eller vil blive hjemsendt uden at arbejde, og antallet af hjemsendte medarbejdere bliver opgjort i procent af institutionens samlede antal ansatte.
Hvis den faktiske, allerede aftalte løn afviger fra det anførte udgangspunkt, herunder f.eks. på baggrund af en aftale om lønnedgang forud for hjemsendelsen, ansøger institutionen ved fremsendelse af behørig dokumentation om udbetaling på dette grundlag.
Den obligatoriske skabelon til beregningsmodel (Excel) (nyt vindue)
Bilag 1 Definition af indtastede oplysninger (Word) (nyt vindue)
Ansøger skal indhente en erklæring udarbejdet af en uafhængig godkendt revisor. Revisorerklæringen skal opfylde kravene i revisorloven og indeholde oplysningerne, som er angivet i den obligatoriske skabelon til revisorerklæring.
Ved afgivelse af revisorerklæringen finder § 7, stk. 2, i bekendtgørelse om godkendte revisorers erklæringer anvendelse.
Den obligatoriske skabelon til revisorerklæring (Word) (nyt vinude)
Der ydes godtgørelse for 80 pct. af udgifterne til revisorerklæring, såfremt institutionens ansøgning udløser kompensation. Godtgørelsen til revisorerklæringen kan maksimalt udgøre 16.000 kr. inkl. moms.
Ansøgers bestyrelse eller direktion skal på tro og love erklære:
Den obligatoriske skabelon til tro- og loveerklæring (Word) (nyt vindue)
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering forbeholder sig ret til ikke at behandle ansøgninger, som ikke opfylder disse krav.
Ansøger skal udfylde den obligatoriske skabelon til beregningsmodellen, som automatisk beregner kompensationen. Se også definition af indtastede oplysninger i beregningsmodellen.
Udgangspunktet for beregning af lønkompensation udgøres af den ansattes gennemsnitlige løn. Den gennemsnitlige løn beregnes på baggrund af det højeste gennemsnit af enten de seneste 3 måneder hhv. 12 måneder, jf. institutionens indberetninger til eIndkomstregistret. Hvis institutionen endnu ikke har foretaget indberetning til eIndkomstregistret, skal ansøger oplyse den ansattes løn i forbindelse med anmodningen om lønkompensation.
Lønkompensationen svarer til 75 pct. af den hjemsendte funktionærs løn, dog maksimalt kr. 30.000 om måneden pr. fuldtidsansat.
For ansatte, som ikke er funktionærer, svarer lønkompensationen til 90 pct. af den hjemsendte ansattes løn, dog maksimalt kr. 30.000 om måneden pr. fuldtidsansat. Det samme gør sig gældende for elever, lærlinge og praktikanter.
Der kan højst udbetales lønkompensation for 4 måneders løn pr. fuldtidsansat inden for kompensationsperioden (9. marts til 8. juli 2020).
Afbrydes hjemsendelsen helt eller delvist for nogle eller alle hjemsendte ansatte før udløbet af den i ansøgningen oplyste forventede hjemsendelsesperiode, reduceres det kompensationsberettigede beløb forholdsmæssigt i hele påbegyndte dage, uanset arbejdets daglige timeantal. Eventuel overskydende allerede udbetalt kompensation tilbagebetales.
Der kan ikke ydes kompensation, hvis udgifterne til løn er dækket fra andre støtteordninger indført som følge af COVID-19 eller på anden vis.
Beregningsmodellen beregner automatisk den forventede lønkompensation på baggrund af ovennævnte. Den samlede lønkompensationen kan ikke overstige den del af lønudgiften, som ikke er godtgjort på anden vis.
I forbindelse med kontrol for afskedigelser i den periode, der søges om kompensation for, kan Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering udbede sig den fornødne dokumentation vedrørende indkomståret 2020 for institutionens skattebetaling samt for dens legale ejeres eventuelle skattepligt i udlandet.
Er der behov for det til brug for behandlingen af en ansøgning, indhenter Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering efter det gældende regelgrundlag oplysninger fra andre myndigheder, registre m.v.
Ansøgninger af særlig karakter kan udtages til udvidet sagsbehandling. Det gælder f.eks., hvor der ansøges om et højt kompensationsbeløb set i forhold til ansøgerens størrelse og omsætning, eller hvor der vurderes at være en særlig risiko for, at ansøger ikke er berettiget til den ansøgte kompensation, eksempelvis ved atypiske forhold omkring kompensationsgrundlaget.
Institutioner, der udtages til udvidet sagsbehandling, kan pålægges at udlevere supplerende oplysninger og dokumentation til brug for afgørelsen. Institutionen kan endvidere pålægges at fremlægge revisorerklæring om oplysningerne, udarbejdet af en uafhængig, godkendt revisor. Ved anmodning om oplysninger, fastsættes en frist for indsendelse af oplysningerne.
Der ydes godtgørelse for 80 pct. af udgifterne til revisorerklæring ved udtagelse til udvidet sagsbehandling. Godtgørelsen til revision kan maksimalt udgøre 16.000 kr. inkl. moms, og dokumentation for afholdte udgifter til revisorerklæring i form af faktura eller bindende tilbud fra revisor skal medsendes ansøgningen i bilag.
Der kan alene udbetales kompensation, når kompensationsgrundlaget er dokumenteret i fornødent omfang og inden for den fastsatte frist.
Udbetaling af kompensation sker direkte til ansøgers NemKonto, når ansøgningen er godkendt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Der udbetales ikke lønkompensation, i det omfang den fremsendte dokumentation er utilstrækkelig.
Senest 6 måneder efter ophøret af perioden, hvor der ydes lønkompensation, skal ansøger afrapportere for den modtagne kompensation efter de krav, der angives i tilsagnsbrevet og indsende supplerende dokumentation for følgende:
Denne dokumentation skal udarbejdes med bistand fra en uafhængig godkendt revisor, der skal afgive erklæring om den supplerende dokumentation.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fastsætter nærmere retningslinjer for revisors arbejde. Retningslinjerne vil være at finde her på siden.
I forbindelse med fremsendelsen af dokumentationen skal ansøgers bestyrelse eller direktion på tro og love erklære, at de afgivne oplysninger er korrekte.
Ansøger skal på forlangende udlevere yderligere oplysninger til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering med henblik på efterfølgende kontrol af den udbetalte kompensation. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan fastsættes en frist for afgivelsen af de yderligere oplysninger.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan foretage efterregulering af den udbetalte kompensation, hvis det i forbindelse med den efterfølgende kontrol viser sig, at ansøger har fået mere eller mindre i kompensation, end ansøger er berettiget til.
Er der behov for det til brug for kontrollen, kan Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering efter det gældende regelgrundlag indhente oplysninger fra relevante offentlige registre, herunder Skatteforvaltningen.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan kræve den udbetalte kompensation helt eller delvist tilbagebetalt, hvis:
Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering behandler ansøgninger hurtigst muligt.
Dokumentation til kontrol mv. skal indsendes senest 6 måneder efter ophøret af perioden, hvor der ydes lønkompensation.
Den midlertidige lønkompensationsordning for foreninger, selvejende institutioner og fonde mv. på Beskæftigelsesministeriets områder, som vedvarende modtager halvdelen eller mere af institutions ordinære driftsudgifter i offentlige tilskud har hjemmel i bekendtgørelse nr. 1032 af den 29. juni 2020.
Bekendtgørelse nr. 1032 af den 29. juni 2020
Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der træffer afgørelse om, hvorvidt ansøger er berettiget til kompensation efter den midlertidige lønkompensationsordning.
Senest 6 måneder efter ophøret af perioden, hvortil der ydes lønkompensation, skal ansøger indsende supplerende dokumentation med henblik på kontrol og evt. efterregulering/tilbagebetaling, jf. ovenfor om kontrol og tilbagebetaling.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering afgørelser kan påklages til Beskæftigelsesministeren. Klagefristen er 4 uger fra den dag, hvor afgørelsen er meddelt ansøgeren.
Klagen skal rettes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som videresender klagen med sagens materiale og en udtalelse til Beskæftigelsesministeren.
Ansøgninger skal sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via styrelsens tilskudsportal senest mandag den 31. august kl. 12.00.
Ansøgninger, der sendes efter dette tidspunkt, vil blive afvist.
Tilskudsportalen til puljeansøgninger
Spørgsmål kan stilles til Lone Iversen pr. e-mail liv@star.dk
Ved indsendelse af ansøgninger skal følgende skabeloner anvendes:
Ansøgningsskema (Word) (nyt vindue)
Beregningsmodel (Excel) (nyt vindue)
Revisorerklæring (Word) (nyt vindue)
Tro- og loveerklæring (Word) (nyt vindue)
Spørgsmål og svar til puljen, hvor puljens indhold uddybes, vil blive offentliggjort på denne side.
Definition af indtastede oplysninger i beregningsmodellen