Spring til hovedindhold

Opslag: Pulje til uddannelse af ledige, der har arbejdet i minkerhverv eller følgeerhverv

Ansøgningsfrist 19-12-2022

Pulje har til formål at sikre ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhvervet, og som er blevet ledige. Den ledige får inden for puljen ret til alle typer af uddannelse uanset, om der er tale om offentlige eller private udbydere i Danmark.

Der blev den 25. januar 2021 indgået Aftale om erstatning mv. til minkavlerne og følgeerhverv berørt af COVID-19 mellem regeringen Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Liberal Alliance.

Målgruppe

Målgruppen er følgende personer omfattet af LAB § 6: Dagpengemodtagere, kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere, overgangsydelsesmodtagere (uden for introduktionsprogrammet), sygedagpengemodtagere og personer i jobafklaringsforløb (som ikke er i et ansættelsesforhold eller driver selvstændig virksomhed), personer i ressourceforløb, ledighedsydelsesmodtagere, revalidender, førtidspensionister, selvforsørgende ledige samt unge under 18 år med behov for en uddannelses- og beskæftigelsesfremmende indsats.

Personer i målgruppen skal have arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhverv i hele eller dele af perioden fra og med den 1. januar 2020 til og med den 22. marts 2021. Personer i målgruppen skal på tro og love skal erklære, at de har arbejdet i et af disse erhverv i hele eller dele af perioden.

Tro- og loveerklæring

Læs mere om puljens målgruppe via nedenstående link:

Orientering om lov og tilrettet bekendtgørelse om forlængelse af retten til uddannelse for personer, der har arbejdet i mink-erhvervet eller følgeerhverv, inden for en pulje til og med 2022 (pdf)

Formålet med puljen

Formålet med puljen er at sikre ret til uddannelse for personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller følgeerhvervet, og som er blevet ledige, jf. ovenstående afgrænsning.

Ansøgerkreds

Kommuner.

Projektperiode

Målgruppen har ret til tilbud om uddannelse og visse andre forløb til og med den 31. december 2022. Tilbuddet skal være bevilget senest den 31. december 2022 og påbegyndt inden den 1. april 2023.

Indsatsmodel

Målgruppen har via ansøgningspuljen ret til følgende:

  1. Tilbud om ordinær uddannelse efter LAB § 90.
  2. Tilbud om uddannelse i form af øvrig vejledning og opkvalificering efter LAB § 91.
  3. Tilbud om realkompetencevurderinger og tilbud om jobsøgningskurser efter LAB § 91.

Læs mere om puljens indsatsmodel via nedenstående link:

  • Orientering om loven og bekendtgørelser, der udmønter initiativet om omstilling for medarbejdere/ledige fra Aftale om erstatning mv. til minkavlerne og følgeerhverv berørt af COVID-19 fra januar 2021.

Orientering om lov og tilrettet bekendtgørelse om forlængelse af retten til uddannelse for personer, der har arbejdet i mink-erhvervet eller følgeerhverv, inden for en pulje til og med 2022 (pdf)

Forpligtelser ved deltagelse

Ved modtagelse af tilskud forpligter kommunen sig til at registrere de afholdte tilbud i relevante fagsystemer.

Kommunerne skal efterleve styrelsens retningslinjer vedrørende ansvar for databehandling, som findes på siden Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet.

Tilskudsberettigede udgifter

Der kan ydes tilskud til følgende udgiftsposter:

  • Tilbud om ordinær uddannelse efter LAB § 90.
  • Tilbud om uddannelse i form af øvrig vejledning og opkvalificering efter LAB § 91.
  • Tilbud om realkompetencevurderinger efter LAB § 91.
  • Tilbud om jobsøgningskurser efter LAB § 91.
  • Revision.

Kommunerne kan via puljen få dækket 100 pct. af deres udgifter til køb af uddannelserne, realkompetencevurderingerne og jobsøgningskurserne.

Ved indsendelse af budget skal nedenstående budgetskema anvendes.

Krav til regnskab

Der stilles krav om indsendelse af et endeligt regnskab for hele projektperioden senest tre måneder efter afslutning af det sidste uddannelsesforløb.

Afhængig af tilskuddets størrelse skal det endelige regnskab enten være revisorpåtegnet regnskab (ved tilskud på over 500.000 kr.) eller ledelsespåtegnet (ved tilskud under 500.000 kr.).

Regnskabet skal modsvares af udgiftsposterne i det godkendte budget. Nedenstående budget- og regnskabsskabelon skal anvendes ved indsendelse af regnskab.

Udbetaling

Tilskud udbetales bagudrettet på baggrund af godkendt regnskab for afholdte udgifter. Der er mulighed for indsendelse af delregnskaber halvårligt.

Ansøgning om tilskud

Ansøgning om tilskud, i form af udfyldt budget, skal sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via Tilskudsportalen senest den 14. december 2022 kl. 12.00.

Tilskudsportalen til puljeansøgning

Tilsagn om tilskud afgives løbende. Der kan forventes om til to ugers sagsbehandlingstid.

Følgende skabelon skal anvendes:

Budgetskema (Excel)

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar til puljen, hvor puljens indhold uddybes/specificeres vil blive offentliggjort på denne side.

  • 08-04-2022

    Svaret vedrører målgruppen selvforsøgende i LAB § 6 nr. 12. Modtagelse af indtægt fra bortforpagtet landsbrugsjord, hvor der ikke er arbejde forbundet med bortforpagtningen, anses ikke som beskæftigelse, men anses i stedet for formueforvaltning.

    I en situation, hvor en minkavler har solgt/indleveret alle skind til salg i kommission hos f.eks. Kopenhagen Fur (KF) og kun venter på købesummen, og hvor der ikke er arbejde forbundet hermed, vil dette – på samme måde som bortforpagtning – kunne anses som formueforvaltning. Det er en betingelse, at skindsalget ikke indebærer nogen form for arbejde/beskæftigelse for minkavleren. Og at avleren efter indlevering ikke kan kræve sine skind tilbage.
    Der må i øvrigt ikke må være nogen aktivitet/beskæftigelse i virksomheden, bortset fra korrespondance med offentlige myndigheder om erstatning i forbindelse med lukningen.

    Der må heller ikke være aktivitet/beskæftigelse i anden virksomhed eller som lønmodtager, for at en person kan omfattes af målgruppen selvforsørgende i LAB § 6, nr. 12.

    Endelig skal de øvrige betingelser i LAB § 6, nr. 12, være opfyldt, dvs. at personen ikke opfylder betingelserne for at modtage offentlig hjælp til forsørgelse, fx har ret til dagpenge, kontanthjælp mv.

  • 08-04-2022

    Efter LAB § 6, nr. 12, omfatter målgruppen selvforsørgende:

    ”Selvforsørgende, der ikke er i beskæftigelse og ikke opfylder betingelserne for at modtage offentlig hjælp til forsørgelse, herunder dagpenge efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., forsørgelsesydelser efter lov om aktiv socialpolitik eller su efter SU-loven, og personer, der ikke kan få tilbud efter integrationsloven.”

    En minkavler/virksomhedsejer fra følgeerhverv, som fortsat har et CVR-nummer, fordi personen venter på erstatning fra staten, kan anses for selvforsørgende ledig, hvis der ikke er nogen aktivitet knyttet til virksomhedens CVR-nummer, men alene er korrespondance med offentlige myndigheder om erstatning i forbindelse med lukningen.

    Der må ikke i øvrigt være nogen aktivitet/beskæftigelse i virksomheden, f.eks. udlejning af maskiner.

    Der må heller ikke være beskæftigelse i anden virksomhed/andet CVR-nummer eller beskæftigelse som lønmodtager mv.

    Endelig skal de øvrige betingelser i LAB § 6, nr. 12, være opfyldt, dvs. at personen ikke opfylder betingelserne for at modtage offentlig hjælp til forsørgelse, fx har ret til dagpenge, kontanthjælp mv.

    Der er er udarbejdet en tro- og loveerklæring, hvor minkavlere/ejere af virksomheder i følgeerhverv, som fortsat har et CVR-nummer skal erklære, at der ikke er aktivitet i virksomheden, og at virksomheden vil blive lukket, når erstatningssagen er afsluttet.

    Derudover skal disse personer – ligesom alle andre ledige – på tro- og love erklære, at de har arbejdet inden for minkerhvervet eller følgeerhverv i deres virksomhed i hele eller dele af perioden fra og med den 1. januar 2020 til og med den 22. marts 2021, jf. LAB § 97 b, stk. 3.

    Tro- og loveerklæringen ligger og kan hentes på STAR.dk.

  • 08-04-2022

    Efter LAB § 6, nr. 1, omfatter målgruppen dagpengemodtagere: ”Personer, der modtager dagpenge efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.”

    Personen skal være ledig for at have ret til dagpenge. Derudover skal de øvrige betingelser for ret til dagpenge være opfyldt.

    For at kunne anses for ledig og modtage dagpenge efter ophør af drift af selvstændig virksomhed er det en betingelse, at virksomheden er afmeldt cvr. registeret.

    Det vil dog være muligt at se bort fra kravet om afmelding af CVR-nummer i følgende tilfælde:

    1. Formueforvaltning
      Formueforvaltning har ikke betydning for retten til dagpenge.
      En erhvervsmæssig aktivitet (selvstændig virksomhed) anses for formueforvaltning i relation til lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., når personen ikke eller i meget begrænset omfang (op til 5 timer om måneden) har personligt arbejde forbundet med virksomheden. Dette gælder, uanset om virksomheden er registreret med et CVR-nummer.
      Det er personens a-kasse, der træffer afgørelse om personen har ret til dagpenge, selvom personen er registeret med et CVR-nummer.
    2. Ophør på tro- og love - dagpenge under afvikling af en selvstændig virksomhed
      Personen kan på tro- og love til sin a-kasse erklære ikke længere at drive virksomheden, ud over hvad der anses for afvikling. Personen skal inden for seks måneder afvikle virksomheden og afmelde sit CVR-nummer.
      Personen har ikke ret til dagpenge de første to måneder efter ophøret. Hvis virksomheden ikke er afmeldt i CVR-registeret efter de seks måneder, ophører retten til dagpenge.
      Det er personens a-kasse, der træffer afgørelse om personen har ret til dagpenge, selvom personen er registeret med et CVR-nummer.
Sidst opdateret: 08-03-2024