Spring til hovedindhold

Spørgsmål og svar vedrørende målgruppe for følgeordningerne

Styrelsen modtager løbende spørgsmål om pulje til følgeordninger til børns deltagelse i fritidsaktiviteter. Spørgsmål og svarene er derfor publiceret på denne side.

  • 08-01-2025

    Nej, andre børn og unge i udsatte positioner med behov for følgeordning kan benytte følgeordning finansieret af puljen, da det i praksis kan være vanskeligt at skelne. Men følgeordningerne målrettes børn og unge (og deres forældre) gennem samarbejde med særligt kommunale beskæftigelsesforvaltninger og gennem målrettede kommunikationsindsatser.

  • 08-01-2025

    Ja, forældre kan også være inddraget som en del af indsatsen, f.eks. ved at indsatsen har fokus på at forældrene selv hjælper barnet i gang med aktiviteter.

  • 08-01-2025

    Følgeordninger kan have forskellige udformninger alt efter børnenes behov, praktiske omstændigheder o.a. Derfor er der ikke en fast indsatsmodel, og puljen er åben over for at støtte forskelligartede følgeordninger.

    En følgeordning kan være f.eks. være:

    • En-til-en følgeordninger, hvor en voksen følger et barn eller en ung over kortere eller længere tid til en fritidsaktivitet og eventuelt hjem igen.
    • Gruppebaserede følgeordninger, hvor flere børn eller unge følges til en aktivitet af en voksen, 
    • Indsatser med elementer af såkaldt brobygning (fx samordnet samarbejde med den kommunale fritidsvejledning og det lokale foreningsliv), 
    • SMS-ordninger, hvor barnet/den unge f.eks. huskes på at skulle afsted til en fritidsaktivitet.

    Følgeordninger kan også være udgjort af flere elementer i ét forløb (eksempelvis en en-til-en følgeordning der udfases via en sms-ordning). De kan også indeholde et fokus på forældrene med henblik på, at forældrene kan overtage opgaven med at følge børnene. 

Sidst opdateret: 08-01-2025