Spring til hovedindhold

Opslag: Pulje til IPS-ambassadørkorps - FL § 17.59.21.30.

Ansøgningsfrist 21-03-2025

Formålet med tilskuddet er, at flere borgere med psykiske lidelser får bedre hjælp og støtte til at opnå og fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet. Der er afsat 26 mio. kr. på finanslovens § 17.59.21.30. til en videreførelse og udvidelse af initiativet i perioden 2025-2028.

Midlerne skal anvendes til at videreføre, opskalere og udvide fokusområdet for IPS-ambassadørkorpset. IPS-ambassadørkorpsets opgave er at styrke det tværsektorielle samarbejde mellem kommuner og psykiatri om IPS. En central ambition er samtidig at sikre en fælles faglig standard for IPS-metoden gennem  implementeringsunderstøttelse, supervision og undervisning.

Et nyt fokusområde i projektperioden er at styrket samarbejdet med socialpsykiatrien om IPS i alle landets kommuner styrkes. Det omfatter bl.a. metodeudvikling og tilpasning af IPS-metoden og -undervisning til samarbejdet med socialpsykiatrien.

Midlerne til indsatsen er afsat som led i Aftale om Ungeløftet – flere unge i arbejde og forpligtende fællesskaber af oktober 2024.

Målgruppen for IPS-ambassadørkorpset

Målgruppen for IPS-ambassadørkorpset er de aktører i kommuner og regioner, som ambassadørkorpset skal hjælpe med at implementere IPS. Herunder bl.a. ungdomspsykiatrien, OPUS-teams, behandlingsklinikker og de kommunale forvaltninger, som skal samarbejde om IPS-indsatsen.

Ambassadørkorpset skal understøtte implementering af Ungeløftets IPS-initiativ, hvor målgruppen er unge i alderen 15-29 år, som enten har tilknytning til behandlingspsykiatrien eller socialpsykiatrien.
Ambassadørkorpset skal samtidig sikre generel udbredelse af IPS-metoden ud over Ungeløftets IPS-initiativ og for alle aldersgrupper.

Formålet med tilskuddet

Formålet med IPS-ambassadørkorpset er at understøtte, at flest mulige borgere med psykiske lidelser og psykisk mistrivsel opnår helt eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære løntimer eller gennemfører en uddannelse.

En central ambition med initiativet er samtidig at udbrede IPS-indsatsen til hele landet og sikre fælles faglig standard for IPS-metoden gennem implementeringsunderstøttelse, supervision og undervisning. IPS-indsatsen er rettet mod behandlingspsykiatrien i regionen og socialpsykiatrien i kommunerne.

Indsatsen omfatter at:

  • IPS-ambassadørkorpset skal rådgive kommunerne i forbindelse med ansøgning til Ungeløftets midler til IPS og Flere unge skal med samt bidrage med efterfølgende implementeringsunderstøttelse af Ungeløftets lokale indsats f.eks. ved at invitere kommuner til videns- og inspirationsmøder.
  • IPS-ambassadørkorpset skal styrke samarbejdet med socialpsykiatrien om IPS i alle kommuner, herunder metodeudvikling og tilpasning af IPS-metoden og –undervisning til samarbejdet med socialpsykiatrien.
  • IPS-ambassadørkorpset skal understøtte kommunerne i, hvordan IPS-indsatsen kobles med de lokale partnerskaber og bl.a. tilbyde undervisning og rådgivning til kommuner, virksomheder og andre relevante aktører om IPS.
  • IPS-ambassadørkorpset skal styrke det tværsektorielle samarbejde mellem kommunerne og psykiatrien om IPS på medarbejder- og ledelsesniveau.

Ansøgerkreds

Ansøgerkredsen er regionerne.

Med midlerne er det intentionen, at der ansættes IPS-ambassadører i alle fem regioner med henblik på at sikre de nødvendige faglige kompetencer til at understøtte udbredelse af IPS-metoden i regioner og kommuner. Det er desuden et krav, at IPS-ambassadørkorpset styrkes med kompetencer inden for socialpsykiatrien.

Det er muligt at søge om midler til videreførelse og opskalering af eksisterende tilskudsfinansieret IPS-ambassadør-indsats (nuværende tilskudsmodtagere har mulighed for at søge også i denne runde).

Regionerne kan med fordel gå sammen om en ansøgning på tværs af alle regioner.

Den region, der indsender ansøgning vil være tilskudsansvarlig.

Projektperiode

Denne projektperiode forventes at løbe fra april 2025 til og med december 2028.

Det afsatte beløb for perioden 2026, 2027 og 2028 (svarende til 22 mio. kr. af de i alt 26 mio. kr.) udmøntes med forbehold for finanslovenes vedtagelse i 2026, 2027 og 2028, hvilket følger af almindelige praksis ved flerårige tilskud.

Projektets indsatsmodel

IPS-ambassadørkorpset skal udbrede viden om IPS-metoden og understøtte implementering af IPS i kommuner, behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien. Den overordnede opgave for ambassadørkorpset er således at opbygge, udvikle og konsolidere samarbejdet om IPS på tværs af region og kommune.

Inden for hver region skal den enkelte IPS-ambassadør fungere som initiativtager og brobygger i det tværsektorielle samarbejde og understøtte kommuner, psykiatriske centre og andre aktører i arbejdet med at implementere IPS. Ambassadørkorpset kan desuden bidrage til at understøtte koblingen mellem IPS og de lokale partnerskaber.
IPS-ambassadørerne skal samtidig fungere som et samlet korps på tværs af landet, der i fællesskab bidrager til at udbrede IPS-metoden og understøtte kommuner og regioner i at implementere IPS-metoden. IPS-ambassadørerne skal herunder bidrage til metodeudvikling f.eks. ift. socialpsykiatrien og samarbejde med virksomheder og civilsamfund.

Aktiviteter

IPS-ambassadørkorpsets arbejdsopgaver og implementeringsaktiviteter kan opdeles i 4 overordnede indsatsspor:

Samarbejde

  • Indgå i dialog med kommuner omkring IPS-samarbejde med behandlingspsykiatrien.
  • Understøtte indgåelse af samarbejdsaftaler på tværs af kommune og behandlingspsykiatri.
  • Udvikle modeller for arbejdsgange og lokal organisering i regioner og hos kommuner.
  • Sikre, at udbredelse af IPS-indsatsen bliver bredt forankret i regioner og på tværs af beskæftigelsesafdelinger og ambulatorier. 
  • Rådgive kommuner i forbindelse med ansøgning og implementering af det kommende Ungeløfte initiativ. Herunder rådgive om samarbejdet med behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, kobling mellem IPS og lokale partnerskaber og opsporing af selvforsørgende unge.
  • Sikre at kommunerne indgår samarbejder med socialpsykiatrien om IPS-indsatsen.
  • Sikre, at IPS-indsatsen bliver koblet til eksisterende og kommende fora herunder blandt andet sundhedsklynger, kommunale beskæftigelsesplaner og sikre, at IPS bliver indskrevet i regionernes sundhedsaftaler.

Kompetenceopbygning

  • Sikre, at medarbejdere og ledere i region og kommune tilbydes kvalificerede undervisningsforløb om IPS og løbende supervision, herunder opbygge en tilstrækkelig kapacitet af IPS-trainers.
  • Facilitere og drive faglige netværk og ledelsesnetværk.
  • Tilbyde undervisning og rådgivning om IPS til virksomheder og andre aktører, der kan indgå i lokale partnerskaber.
  • Udvikle strategisk virksomhedssamarbejde og samarbejde med civilsamfundet f.eks. peer-to-peer.
  • Indgå som drivende aktør i tematiske arbejdsgrupper under det nationale partnerskab. Herunder bidrage med løsninger og anbefalinger vedr. Ungeløftet.
  • Metodeudvikling ift. samarbejdet med socialpsykiatrien om IPS.
  • Understøtte en national forankring af IPS og kobling til dansk IPS-forskning via et IPS learning community.

Formidling

  •  Afholde konferencer og webinarer samt deltage i aktiviteter ifm. Ungeløftet.
  • Sikre systematisk vidensdeling, sparring og erfaringsopsamling.
  • Udvikle materialer og vejledninger f.eks. vejledning om, hvordan IPS kan gå hånd i hånd med lovgivningen.
  • Udvikle materialer og undervisning, der omhandler socialpsykiatri og IPS.

Evaluering

  • Bidrage til og understøtte evalueringsaktiviteter ifm. Ungeløftet og IPS for unge.
  • Udvikle og tilpasse evalueringsværktøjer herunder IPS-kvalitetsmåling og brugertilfredshedsundersøgelse.
  • Udføre kvalitetsmålinger i kommuner, der har implementeret IPS.

IPS-ambassadørkorpset og STAR

Der nedsættes en styregruppe for IPS-ambassadørkorpset, som skal bidrage til at sætte retning for og understøtte ambassadørkorpsets fire indsatsspor.

Ambassadørkorpset indgår desuden i projektgrupper med Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering med henblik på at
koordinere samarbejdet om initiativerne og aftale ambassadørkorpsets opgaver.

Projektets kerneelementer

I IPS arbejdes der ud fra 8 principper, der til sammen udgør en manualbaseret metode for den fagprofessionelle praksis. Principperne er beskrevet i IPS-manualen (IPS - En Praktisk Guide) og består af følgende principper:

  1. Ingen eksklusion - alle, der ønsker at arbejde, skal have mulighed for at modtage et IPS-tilbud
  2. IPS er en integreret del af den psykiatriske behandling
  3. Målet er ansættelse på det ordinære arbejdsmarked
  4. Vejledning om sociale ydelser og arbejde
  5. Hurtig jobsøgning
  6. Støtten under beskæftigelse varer så længe, der er et behov
  7. Udgangspunkt i deltagerens præferencer og valg
  8. Samarbejde med lokale arbejdsgivere.

Med denne udmelding sættes der endvidere fokus på at

  1. Samarbejde med socialpsykiatrien om IPS i kommunerne.

IPS har både i Danmark og internationalt vist positive effekter i forhold til at støtte personer med alvorlig psykisk sygdom til at opnå og fastholde ordinær beskæftigelse eller uddannelse. Yderligere information om metoden kan findes på star.dk (IPS-metoden).

Projektets succeskriterier

Succeskriterierne er, at flest mulige unge med psykiske lidelser eller psykisk mistrivsel opnår helt eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af lønnede timer eller gennemfører en uddannelse.

Det er samtidig et succeskriterie, at udbrede og forankre IPS-metoden på tværs af landet. Herunder:

  • At alle landets kommuner har indgået en aftale om en IPS-indsats med behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien i 2028.
  • At der etableres et samarbejde med socialpsykiatrien om IPS-metoden.
  • At gennemføre årlige kvalitetsmålinger for IPS-indsatsen i de kommuner, der har indgået samarbejdsaftaler med behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien om IPS-metoden.

Kriterier for tildeling af tilskud

Der vil i vurderingen af ansøgningerne blive lagt vægt på følgende:

  • At ansøgningen indeholder en plan for implementering af IPS-indsatsen med fokus på udvikling og tilpasning af IPS til samarbejdet med socialpsykiatrien samt understøttelse af lokale partnerskaber.
  • En helhedsvurdering af ansøgningens indhold og kvalitet herunder at projektets budget er rimeligt og velbegrundet, så der sikres mest mulig værdi for pengene.
  • At det i ansøgningen fremgår, hvordan eksisterende IPS-ambassadør-indsats videreføres og opskaleres.

Forpligtelser ved deltagelse

Tilskudsmodtager forpligter sig til at:

  • At understøtte initiativets registreringskrav, som beskrevet i opslaget her.
  • At IPS-ambassadørerne deltager i møder, kompetenceudviklende aktiviteter mv. planlagt af STAR.
  •  At bidrage til og deltage i de aktiviteter STAR igangsætter i forbindelse med en evt. evaluering.

Ved deltagelse i projektet forpligter tilskudsmodtager sig desuden til at efterleve styrelsens retningslinjer vedrørende ansvar for databehandling, som findes på siden:

Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet.

Registreringskrav

Der indarbejdes persongruppemarkeringer i de kommunale fagsystemer, som kommunerne skal anvende, hvis de har en IPS-indsats.

Opfølgning på projektet

For at sikre implementering af et styrket IPS-ambassadørkorps, følger STAR i projektperioden løbende op på ambassadørkorpsets arbejde.

Ambassadørkorpset indsender halvårlige statusrapporter på formidlings- og implementeringsarbejdet med beskrivelser af samarbejdsplaner, undervisningsforløb og arbejdet med at understøtte de lokale partnerskaber mv.

STAR følger løbende op på ambassadørkorpsets arbejde via statusrapporter og styregruppemøder med ambassadørkorpset.

Tilskudsberettigede udgifter

Der kan søges om tilskud til følgende udgiftsposter:

  • Aflønning af IPS-ambassadører (primær)
  • Frikøb af kommunale medarbejdere som IPS-trainers, der skal stå for undervisning og opkvalificering i IPS-metoden.
  • I begrænset omfang midler til frikøb af medarbejdere i psykiatrien, der skal understøtte samarbejdet mellem kommune og psykiatri og sparre med IPS-konsulenterne om målgruppen.
  • Aktiviteter og arrangementer der understøtter udbredelsen af IPS-indsatsen, herunder undervisningsaktiviteter.
  • Udvikling af materiale til implementerings- og formidlingsunderstøttelse og evaluering
  • Evt. honorarer til ekspertråd
  •  Afholdelse af kurser og lign. opkvalificeringsaktiviteter
  • Revision.

Fordelingen af midler skal fremgå af budget. Udgifterne skal være rimelige og velbegrundede med afsæt i en konkret vurdering af, hvad indsatsen indeholder.

Ved fælles ansøgning skal der fremgå et skøn for lønbudget til medarbejdere i de forskellige regioner på selvstændige linjer i budgettet.

Midlerne kan udelukkende anvendes til opgaver ifm. IPS-ambassadørkorpset.

Styrelsens budget- og regnskabsskabelon skal anvendes, og budgettet skal indeholde fyldestgørende noter til alle budgetposter. Der skal bl.a. indsættes lønsatser og timeantal.

Vejledninger, retningslinjer og skabeloner til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet

Lønniveauet skal som udgangspunkt svare til løn for sammenligneligt arbejde inden for staten. Et overblik over gennemsnitslønninger i staten fordelt på funktioner findes på nedenstående side:

Lønoverblik til lønforhandlinger i staten

Krav til regnskab

Der stilles krav om indsendelse af delregnskab samt et endeligt regnskab for hele projektperioden senest tre måneder efter projektperiodens afslutning.

Afhængig af tilskuddets størrelse, skal det endelige regnskab være revisorpåtegnet ved tilskud til offentlig ansøger på over 1.000.000 kr. og ledelsespåtegnet ved tilskud til offentlig ansøger på eller under 1.000.000 kr.

Regnskabet skal modsvares af udgiftsposterne i det godkendte budget. Nedenstående budget- og regnskabsskabelon skal anvendes ved indsendelse af regnskaber.

Frister for indsendelse af regnskaber vil fremgå af tilsagnsbrevene.

Udbetaling

Tilskuddet vil blive udbetalt bagudrettet på baggrund af de indsendte regnskaber.

Det samlede beløb afsat til ansøgningspuljen er fordelt på finansloven over flere år. At puljens samlede beløb er fordelt over flere år betyder, at tilsagn om tilskud vil blive givet løbende i takt med finanslovenes vedtagelse.

Ansøgningen skal imidlertid dække hele projektperioden.

Ansøgningsfrist og praktiske oplysninger

Ansøgninger skal sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via styrelsens Tilskudsportal senest den 21. marts 2025, kl. 12.00.

Ansøgninger der sendes efter dette tidspunkt, vil blive afvist.

Tilskudsportalen til puljeansøgning

Der kan forventes svar på ansøgningen ultimo marts 2025.

Spørgsmål kan stilles til Emilie Katrine Baagøe pr. e-mail ekb@star.dk.

Ved indsendelse af ansøgninger skal følgende skabeloner anvendes:

Ansøgningsskema (Word)

Budgetskema (Excel) 

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar til puljen, hvor puljens indhold uddybes/specificeres vil blive offentliggjort på denne side.

 

Sidst opdateret: 20-02-2025