Spring til hovedindhold

Opslag: Tilskud til pilotprojekter for udvikling af fremtidig indsats for sygedagpengemodtagere - FL § 17.46.66.10.

Ansøgningsfrist 30-09-2025

Formålet er at opbygge viden og læring gennem pilotprojekter, der har fokus på kommunerne indsats for sygemeldte fra beskæftigelse med et afgrænset forløb. Der er afsat 18 mio. kr. på finanslovens § 17.46.66.10.

Der er nu mulighed for at søge om tilskud til projekter med fokus på at opbygge og udbrede viden, der skal understøtte kommunernes arbejde med sygemeldte fra beskæftigelse med relativt korte og ukomplicerede forløb. Det skal ses i lyset af den øgede frihed til at tilrettelægge en individuelt tilpasset indsats, som kom med sygedagpengeaftalen i 2025, samt de ændringer på sygedagpengeområdet, der som led i beskæftigelsesreformen forventes at træde i kraft 1. juli 2026. Projekterne kan fx omhandle nye tilgange og metoder til visitation af sygemeldte fra beskæftigelse m.v., tilgange og metoder, der kan sikre løbende vurdering af den sygemeldtes uarbejdsdygtighed, når man som udgangspunkt har mindre kontakt med sygemeldte, og dialog med arbejdsgiver mv.

Målgruppe

Målgruppen for puljen er personer på sygedagpenge, som kommer fra beskæftigelse.

Puljens formål og baggrund

Der afsættes i denne ansøgningsrunde i alt 18 mio. kr., der kan søges af kommuner.

Formålet med denne puljeudmelding er at understøtte implementeringen af de politiske ønsker om, at sygemeldte fra beskæftigelse som udgangspunkt ikke skal have opfølgning. Samtidig skal kommunen dog fortsat sikre, at sygemeldte opfylder betingelserne for at modtage sygedagpenge.

Midlerne tildeles til pilotprojekter, der skal bidrage til viden og læring om nye arbejdsgange samt metoder og idéer til, hvordan indsatsen fremover kan tilrettelægges i kommunerne i relation til sygemeldte fra beskæftigelse med korterevarende forløb.

Baggrund

Det var et centralt element i sygedagpengeaftalen fra marts 2024, at kommunen kan undlade yderligere samtale for sygemeldte fra beskæftigelse, hvis kommunen ved den første opfølgningssamtale vurderer, at den sygemeldte kan vende tilbage til sin arbejdsplads indenfor 13 uger fra samtalen.

Med Aftale om reform af beskæftigelsesindsatsen af april 2025, lægges der op til at afskaffe en række lovfastsatte krav til indsatsen for personer på sygedagpenge med henblik på, at indsatsen fremover i højere grad skal være målrettet den enkelte borgers behov.

Der er i den forbindelse lagt op til, at sygemeldte, der har et job at vende tilbage til, som udgangspunkt ikke skal til samtaler og opfølgning i jobcenteret, hvis både den sygemeldte og arbejdsgiver forventer et sygefravær på mindre end 26 uger og vurderer, at der ikke er behov for opfølgning fra kommunen. Kommunen skal fortsat vurdere den sygemeldtes uarbejdsdygtighed, da det er en betingelse for at modtage sygedagpenge. Kommunen kan derfor fortsat stille krav om yderligere dokumentation af sygdomsforløbet, herunder tage kontakt til den sygemeldte, hvis det vurderes nødvendigt for at vurdere uarbejdsdygtigheden.

Tilskud til pilotprojekter

Med puljen kan der opnås tilskud til pilotprojekter, hvis formål er at udvikle nye metoder, arbejdsgange, erfaringsopsamlinger, best practice etc., som kan bidrage til implementering af en ny tilgang til opfølgningen for sygemeldte fra beskæftigelse med forløb på mindre end 26 uger.

Det kan f.eks. være brug af sundhedsfaglig rådgivning, nye tilgange til visitation af sygemeldte fra beskæftigelse, dialog med arbejdsgiver, udvikling af digitale værktøjer f.eks. ved brug af AI til beslutningsunderstøttelse og mønstergen-kendelse m.v. samt metoder, der kan sikre løbende vurdering af den sygemeldtes uarbejdsdygtighed, når man som udgangspunkt har mindre kontakt med sygemeldte.

Formidling af resultater til landets kommuner

STAR vil samle og formidle resultaterne fra pilotprojekterne, så de kan inspirere og understøtte kommunernes arbejde med at tilrettelægge egne indsatser til gavn for sygedagpengemodtagere. De deltagende kommuner forpligter sig således til at dele materiale og bidrage til formidling af erfaringerne fra projekterne til gavn for andre kommuner.

Ansøgerkreds

Puljen kan ansøges af kommuner.

Der er mulighed for, at flere kommuner går sammen om én ansøgning. Det vil være den kommune, som indsender ansøgningen, der bliver tilskudsansvarlig.

Projektet kan have andre samarbejdspartnere såsom fagforbund, virksomheder el.lign.

Projektperiode

Projekterne skal gennemføres inden for perioden 10. november 2025 til og med 31. juni 2027.

Projektets udformning og kerneelementer

Der lægges op til, at ansøgere i høj grad selv kan definere deres projekter inden for det overordnede formål om at udvikle nye metoder, arbejdsgange, erfaringsopsamlinger, best practice etc., som kan bidrage til implementering af en ny tilgang til opfølgningen for sygemeldte fra beskæftigelse.

Der opstilles derfor ikke resultatkrav eller specifikke måltal for projekterne.

Overordnet skal pilotprojekterne tilrettelægges på en sådan måde, at erfaringerne og resultatet kan bidrage med viden og læring til området i lyset af det politiske ønske om, at sygemeldte fra beskæftigelse med relativt korte og ukomplicerede forløb som udgangspunkt ikke skal indgå i beskæftigelsesindsatsen.

Eksempler på pilotprojekter kunne være:

  • Afprøve nye metoder og tilgange til samarbejde med virksomhederne.
  • Udvikle og afprøve arbejdsgange i forhold til vurdering og dokumentation af uarbejdsdygtighed.
  • Udvikling eller anvendelse af beslutningsunderstøttelse for sagsbehandlere og/eller mønstergenkendelse. 
  • Erfaringer med brug af sundhedsfaglig rådgivning som led i den tidlige opfølgning eller vurdering af uarbejdsdygtighed.
  • Ny visitation, herunder arbejdsgange og indikatorer på personer, der ikke skal have samtaler med henblik understøttelse af tilbagevenden til arbejdspladsen.
  • Opkvalificering af medarbejdere til arbejdet med den øgede frihed og brug af skøn i sagsbehandlingen.
  • Opsamling af erfaringer med nye tilgange, arbejdsgange m.v. – hvad har fungeret godt og hvad har fungeret mindre godt.

Ovenstående er alene eksempler, og ansøger kan i høj grad selv være med til at definere pilotprojektet inden for det overordnede formål.

For god ordens skyld bemærkes, at projekterne skal forvaltes og administreres efter gældende ret.

Projektets succeskriterier

Et projekt vil være succesfuldt, hvis det bidrager med viden og læring, der kan understøtte kommunernes tilrettelæggelse af den fremtidige indsats for sygemeldte fra beskæftigelse med korterevarende forløb.

 
Det betyder ikke, at der kun skal formidles succeshistorier. Det er relevant at opnå viden om elementer, der fungerer godt, og elementer, der fungerer mindre godt i de forskellige projekter.

Kriterier for tildeling af tilskud

Det er en forudsætning for at opnå tilskud fra puljen, at følgende er opfyldt:

  • At ansøgningen beskriver et realiserbart projekt og dets implementering i organisationen.
  •  At der er en tydelig ledelsesmæssig forankring af projektet i forhold til at koordinere projektets aktiviteter.

Der vil derudover i vurderingen af ansøgningerne blive lagt vægt på følgende kriterier og elementer:

  • Projektets motivation og baggrund: En kort og tydelig beskrivelse af, hvorfor projektet er relevant i forhold til det opstillede formål, og hvilken kontekst eller udfordring, der danner baggrund for dets tilblivelse.
  • Bidrag til vidensdeling og læring: En beskrivelse af, hvordan projektet genererer ny viden og erfaringer, der kan komme andre kommuner til gavn og inspirere fremtidige indsatser.
  • Formidling og afrapportering: Plan for, hvordan resultater og erfaringer kan sammenfattes på en klar, tilgængelig og anvendelig måde. 
  • Budget: Et realistisk budget for projektets økonomi, der giver mest mulig værdi for pengene.
  • Tidsplan: en realistisk tidsplan for projektets gennemførelse.

Der vil derudover blive foretaget en helhedsvurdering af  sammenhængen i ansøgningerne.

Forpligtelser ved deltagelse

Der gælder følgende forpligtelser ved deltagelse i projektet:

  • At efterleve styrelsens retningslinjer vedrørende ansvar for databehandling, (link nederst på siden).
  • At stå til rådighed og deltage i forbindelse med eventuelle aktiviteter STAR måtte igangsætte med henblik på at gennemføre evaluering af puljen samt i at udbrede viden og erfaringer om indsatser.
  • At tilskudsmodtager forvalter og administrerer efter gældende ret.

Erfaringsopsamling, formidling af resultater og dokumentation

Tilskudsmodtager skal i løbet af projektperioden indsende korte halvårlige statusrapporter, som dokumenterer: Status for projektets forløb og foreløbige erfaringer (i det omfang det er muligt).

Ved projektets afslutning, skal der indsendes:

  • Standard slutrapport, der sammenfatter projektets forløb, økonomi, resultater mv. Skabelonen for statusrapport findes nederst på siden.
  • Formidling af projektets resultater – herunder dets bidrag til ny viden og læring på området. Afhængigt af projektets karakter kan dette tage form af eksempelvis en evalueringsrapport, en analyse, en opsummering af fordele og ulemper ved nye metoder mv.

Projekterne kan gøre brug af STARs skabelon for forandringsteori og resultatmåling, der anskueliggør, hvordan projektets forskellige aktiviteter bidrager til at opnå succeskriterierne.

Tilskudsberettigede udgifter

Der kan søges om tilskud til følgende udgiftsposter:

  • Aflønning af projektleder og projektmedarbejdere
  • Eksterne tjenesteydelser til fx aktiviteter, der formidler information, konsulentbistand, eller evaluering
  • Udgifter til relevant opkvalificering og undervisningsforløb
  • Frikøb af medarbejdere hos relevante samarbejdspartnere. Skal specificeres i budgetskemaet
  • Revision
  • Indkøb af materiel der understøtter formålet.
  • Andre projektrelevante udgifter. Skal specificeres i budgetskema

Udgifterne skal være rimelige og velbegrundede med afsæt i en konkret vurdering af, hvad der kræves for at implementere indsatsen.

Styrelsens budgetskabelon skal anvendes, og budgettet skal indeholde fyldestgørende noter til budgetposterne. Budgetskabelonen findes nedenfor. I budgetskabelonen fremgår, hvordan budgettet udfyldes korrekt med noter. Se evt. guide til budgetlægning på nedenstående side.

Det bemærkes, at der skal opstilles et budget for hele tilskudsperioden

Vejledninger og retningslinjer til ansøgningspuljer på beskæftigelsesområdet

Lønniveauet skal som udgangspunkt svare til løn for sammenligneligt arbejde inden for staten. Et overblik over gennemsnitslønninger i staten fordelt på funktioner findes på nedenstående side:

Lønoverblik til lønforhandlinger i staten

Krav til regnskab

Der stilles krav om indsendelse af: 

  • Halvårligt delregnskab forud for udbetaling af tilskud
  • Samt et endeligt regnskab for hele projektperioden senest tre måneder efter projektperiodens afslutning.

Afhængig af tilskuddets størrelse skal det endelige regnskab enten være revisorpåtegnet regnskab eller ledelsespåtegnet i henhold til bekendtgørelse om administration af tilskud fra puljer under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Dette vil fremgå af den specifikke tilsagnsskrivelse.

Regnskabet skal modsvares af udgiftsposterne i det godkendte budget. Nedenstående budget- og regnskabsskabelon skal anvendes ved indsendelse af regnskaber.

Frister for indsendelse af regnskaber vil fremgå af tilsagnsbrevet.

Udbetaling

Tilskuddet vil blive udbetalt bagudrettet på baggrund af de indsendte regnskaber.

Ansøgningsfrist og praktiske oplysninger

Ansøgninger skal sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via styrelsens Tilskudsportal senest tirsdag den 30. september 2025, kl. 12.00. Ansøgninger der sendes efter dette tidspunkt, vil blive afvist.

Tilskudsportalen til puljeansøgning

I den sammenhæng bemærkes, at der er konkurrence om midlerne, hvorfor ikke alle ansøgere kan være sikre på at få et tilskud fra puljen.

Der kan forventes svar på ansøgningen i uge 46.

Spørgsmål kan stilles til puljestyring@star.dk

Ved indsendelse af ansøgninger skal følgende skabeloner anvendes:

Ansøgningsskema (Word)

Budgetskema (Excel)

Informationsmøde

Der afholdes ét digitalt informationsmøde om puljen i september 2025, som forventes at blive afholdt onsdag den 3. september 2025, kl. 13.14. Endeligt tidspunkt og praktik vil blive offentliggjort her snarest muligt.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar til puljen, hvor puljens indhold uddybes/specificeres vil blive offentliggjort på denne side.

 

Sidst opdateret: 04-07-2025