Hvad er EURES-netværket?
European Employment Serivces (EURES) er et europæisk arbejdsformidlingsnetværk, hvor private og offentlige aktører fra hele Europa samarbejder om at fremme mobiliteten af arbejdskraft.
EURES blev oprettet på initiativ af EU-Kommissionen i 1993 med det formål at understøtte arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa. EURES fungerer som et samarbejdsnetværk, hvor de nationale arbejdsformidlinger og den europæiske arbejdsmarkedsmyndighed (European Labour Authority) samarbejder om at øge mobiliteten af arbejdskraft over grænser.
EURES-netværket består af offentlige arbejdsformidlinger i de 27 EU-medlemslande og i EØS-landene (Island, Norge, Lichtenstein) samt Schweiz.
Fra 2018 har andre, hovedsaligt private aktører i medlemslandene også fået mulighed for at søge om optagelse i netværket som EURES-partner eller medlem. Aktørerne er ofte virksomheder, organisationer og foreninger, der beskæftiger sig med rekruttering eller arbejdsformidling i anden form.
EURES-netværket består af mere end 1000 EURES-vejledere med specialistviden om arbejdsmarkedsforhold i deres region. Deres rolle er blandt andet at rådgive, informere og understøtte arbejdsgivere og arbejdstagere med arbejdsformidling i deres region.
EURES i Danmark
I Danmark består EURES-netværket af Workindenmark og en række jobcentre med uddannede EURES-vejledere. Disse er alle udpeget som EURES-medlemmer som en del af den nationale arbejdsformidling.
Workindenmark bruger EURES-netværket til at finde kandidater til danske virksomheder, der efterspørger kvalificeret arbejdskraft indenfor områder, hvor der er mangel på arbejdskraft.
Det nationale EURES koordinationskontor (NCO) er placeret i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. NCO'en har ansvaret for koordineringen af EURES-aktiviteter i Danmark.
Eksempler på andre EURES-aktiviteter
For yderligere at styrke mobiliteten af arbejdskraft er programmet Targeted Mobility Scheme (TMS), med programmer for arbejdstagere i hhv. aldersgruppen 18-35 og 35+, etableret som en del af EURES. TMS for aldersgruppen 18-35 fungerer som en ekstra hjælp for unge EU-statsborgere mellem 18-35 år til at finde et job eller en elev- eller praktikplads i et andet EU-land, hvor TMS for aldersgruppen 35+ fungerer som en ekstra hjælp for EU-statsborgere i alderen 35 og opefter.