Spring til hovedindhold
Spring over venstremenu

Ansvar for beskæftigelsesindsatsen

Opgaverne i forbindelse med beskæftigelsesindsatsen løses på tre niveauer: nationalt, regionalt og lokalt.

Det nationale niveau

På det nationale niveau er det Beskæftigelsesministeriet og beskæftigelsesministeren, der har det overordnede ansvar for beskæftigelsespolitikken, som bl.a. styrelsen skal implementere og administrere.

Læs mere om ministeriet og ministeren på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside i nedenstående link

BM.dk

Beskæftigelsesrådet (BER) rådgiver beskæftigelsesministeren i spørgsmål om beskæftigelsespolitikken.

Beskæftigelsesrådet

Tilsynsrådet rådgiver beskæftigelsesministeren om styrelsens tilsynsvirksomhed.

Tilsynsrådet

Det regionale niveau

Styrelsens tre regionale kontorer, Arbejdsmarkedskontorerne, skal understøtte, at politiske reformer implementeres bedst muligt i jobcentre, a-kasser m.fl.

Styrelsens regionale kontorer

De Regionale Arbejdsmarkedsråd koordinerer beskæftigelsesindsatsen, virksomhedsindsatsen og indsatsen rettet mod områder med mangel på arbejdskraft og områder med høj ledighed.

De Regionale Arbejdsmarkedsråds hjemmeside

Det lokale niveau

Lokalt er det kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, og det er de 94 kommunale jobcentre, der står for mødet med borgere, der mangler arbejde, og virksomheder, der mangler arbejdskraft. Der er et jobcenter i næsten alle landets 98 kommuner.

Jobcentrene løser kerneopgaverne i beskæftigelsesindsatsen. Deres primære opgave er at få ledige i job og uddannelse og få de unge i uddannelse. Jobcentrene skal holde et konstant fokus på borgernes jobmuligheder og samtidig hjælpe virksomhederne med at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for.

I forhold til de arbejdsmarkedsparate er opgaven at sikre den direkte og hurtige vej til job, evt. via den nødvendige uddannelse. I forhold til personer med nedsat arbejdsevne, enten midlertidigt eller varigt, er opgaven at opnå en så stor tilknytning til arbejdsmarkedet som muligt. For de unge handler det om at få en kompetencegivende uddannelse for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Her bruges blandt andet de mange hjælpemuligheder, der er i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Kontakt jobcentrene

Enkelte kommuner samarbejder med en anden kommune og har derfor ikke eget jobcenter. Du kan finde telefonnummer og adresser på jobcentrene på jobnet.dk.

Jobnet.dk

Sidst opdateret: 07-03-2024