Spring til hovedindhold
Spring over venstremenu

Ny analyse: Danskere har fået længere på arbejde

20-01-2024

En ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at flere danskere pendler på arbejde. Og de, der pendler, har fået længere på job.

Analysen ser på udviklingen i danskernes pendlingsmønstre i perioden fra 2012 til 2021. I analysen defineres en pendler, som en person, der har 12 kilometer eller derover fra bopæl til arbejdssted, da det er kravet for at modtage kørselsfradrag.

Analysen viser, at:

  • I 2021 pendlede knap 1,3 millioner danskere på arbejde, hvilket svarer til 43 procent af alle beskæftigede danskere.
  • Det samlede antal pendlere er steget med 21 procent fra 2012 til 2021, hvilket er en noget større stigning end den generelle stigning i beskæftigelsen. Stigningen skyldes især, at antallet af langdistancependlere er steget med 34 procent over perioden.
  • Danskerne har samtidigt fået længere til arbejde. I 2021 pendlede danskerne i gennemsnit 21 kilometer for at komme på arbejde. Det er en stigning på 2 kilometer i løbet af ti år.
  • Der er stor forskel på pendlingsafstande på tværs af kommuner. De ti kommuner, hvor borgerne i gennemsnit pendler kortest afstand, ligger alle i hovedstadsområdet. Samtidig er ni ud af de ti kommuner, hvor borgerne pendler længst, alle placeret på Vest- og Sydsjælland samt på Lolland, Falster og Møn.
  • Det er især mænd, der pendler langt for at komme på arbejde. I 2021 havde mænd i gennemsnit 6 kilometer længere mellem bopælen og arbejdspladsen end kvinder.
  • Derudover viser analysen, at personer med børn næsten pendler 2 kilometer længere i gennemsnit end personer uden børn.

Læs hele analysen her:

Jobindsats.dk: Analyse - Danskerne har fået længere til arbejde