20-01-2024
Ny analyse: Danskere har fået længere på arbejde
En ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at flere danskere pendler på arbejde. Og de, der pendler, har fået længere på job.
Analysen ser på udviklingen i danskernes pendlingsmønstre i perioden fra 2012 til 2021. I analysen defineres en pendler, som en person, der har 12 kilometer eller derover fra bopæl til arbejdssted, da det er kravet for at modtage kørselsfradrag.
Analysen viser, at:
- I 2021 pendlede knap 1,3 millioner danskere på arbejde, hvilket svarer til 43 procent af alle beskæftigede danskere.
- Det samlede antal pendlere er steget med 21 procent fra 2012 til 2021, hvilket er en noget større stigning end den generelle stigning i beskæftigelsen. Stigningen skyldes især, at antallet af langdistancependlere er steget med 34 procent over perioden.
- Danskerne har samtidigt fået længere til arbejde. I 2021 pendlede danskerne i gennemsnit 21 kilometer for at komme på arbejde. Det er en stigning på 2 kilometer i løbet af ti år.
- Der er stor forskel på pendlingsafstande på tværs af kommuner. De ti kommuner, hvor borgerne i gennemsnit pendler kortest afstand, ligger alle i hovedstadsområdet. Samtidig er ni ud af de ti kommuner, hvor borgerne pendler længst, alle placeret på Vest- og Sydsjælland samt på Lolland, Falster og Møn.
- Det er især mænd, der pendler langt for at komme på arbejde. I 2021 havde mænd i gennemsnit 6 kilometer længere mellem bopælen og arbejdspladsen end kvinder.
- Derudover viser analysen, at personer med børn næsten pendler 2 kilometer længere i gennemsnit end personer uden børn.
Læs hele analysen her:
Jobindsats.dk: Analyse - Danskerne har fået længere til arbejde