Spring til hovedindhold
Spring over venstremenu

STAR hjælper med at begrænse unødig statslig regulering

02-09-2024

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) vil bede om færre redegørelser fra kommunerne om jobparate lediges jobsøgning og om kommunernes sanktionering af ledige. Styrelsens opfølgning vil nu i højere grad bygge på dialog og være en gang om året frem for hver måned.

Ændringerne er en del af STARs initiativer for at begrænse unødig statslig regulering og følger op på aftalen om kommunernes økonomi for 2024. Med økonomiaftalen har regeringen forpligtet sig til at understøtte kommunernes arbejde med at reducere udgifterne til administration. 

Aftalen indebærer, at regeringen og KL har styrket samarbejdet ved at etablere et flerårigt samarbejdsprogram, der har til formål at understøtte kommunernes arbejde med at udvikle velfærden inden for de økonomiske rammer og tilvejebringe de forudsatte administrationsbesparelser.

Færre breve og redegørelser – mere dialog

Fremover vil kommunerne modtage færre henvendelser fra STAR om jobparate lediges jobsøgning og færre krav om redegørelser om kommunernes sanktionspraksis. Styrelsen vil nu i højere grad have fokus på kommuner med kontinuerlige udfordringer og anvende en dialogorienteret tilgang i opfølgningen. 

Den nye model fra STAR samler opfølgningen på lediges jobsøgning og kommunernes sanktionspraksis for at sikre, at tilsynet – herunder henvendelser fra styrelsen – tænkes sammen. Derudover erstattes de månedlige breve vedrørende jobsøgning af en årlig opfølgning. 

Herudover er det også nyt, at STAR stopper med automatisk at anmode om redegørelser på sanktionsområdet, da et højt eller lavt niveau af sanktionerede ledige ikke i sig selv er et udtryk for god eller dårlig administration i en kommune. 

Læs mere om STARs nye opfølgningsmodel her:

Kommunalt rådighedstilsyn (star.dk)

For mere information om STARs forenklingsinitiativer, læs her: 

STAR forenkler tilsyn med kommunernes beskæftigelsesindsats (star.dk)