24-10-2024
Få mere viden om løntimer
Ordinære løntimer er et vigtigt redskab til at hjælpe udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet og en vigtig indsats i den nye arbejdspligt.
Du kan se et samlet overblik over de løntimeanalyser, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering hidtil har udgivet. Du kan læse mere om styrelsens løntimeanalyser herunder – og glæde dig, for der er mere på vej.
Forældres tilknytning til arbejdsmarkedet smitter af på børnene
Løntimer er ikke kun godt for den enkelte. Børn, der er vokset op med forældre uden arbejde, har selv en større risiko for at ende uden job. Analysen viser, at jo mere forældrene arbejder under barnets opvækst (5-14 år), desto mindre er risikoen for, at barnet selv ender uden arbejde som voksen.
Løntimeindsatser batter på den lange bane
Målrettede indsatser, som hjælper udsatte borgere i arbejde i få timer, har positive effekter på beskæftigelsen mange år frem. Analysen viser, at udsatte ledige, som har fået en målrettet indsats, har flere løntimer end udsatte ledige, der har fået en ”normal” indsats i kommunen. Analysen bygger på det kontrollerede forsøg ”JobFirst” fra 2016.
Løntimeindsatser har langsigtede effekter
Fra få timer til flere
Halvdelen af de udsatte ledige, som får løntimer på en arbejdsplads, har også løntimer både ét og to år efter. Samtidig får hovedparten af den gruppe, der fortsat er i job, flere løntimer over tid. Analysen viser også, at udsatte ledige især får en fod inden for på områder, hvor der er mangel på arbejdskraft.
Få løntimer kan føre til flere - særligt på mangelområder
Første skridt ind på arbejdsmarkedet er afgørende for udsatte
Løntimer til udsatte kan give mere varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Analysen viser, at mange langvarige aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere også har en øget tilknytning til arbejdsmarkedet både 5 og 10 år efter, at de fik foden inden for på arbejdsmarkedet.
Løntimer til udsatte kan give mere varig tilknytning til arbejdsmarkedet
Hvor får udsatte ledige deres første ordinære løntimer?
Udsatte ledige finder ofte deres første løntimer i private, og ofte små virksomheder. Og det er typisk i virksomheder, der har mangel på arbejdskraft. Analysen ser også nærmere på de brancher og stillinger, hvor flest udsatte får deres første løntimer.