12-12-2024
Aftale om Ungeløft skal hjælpe unge i arbejde eller uddannelse
På trods af en stærk økonomi og lav ledighed er der stadig 43.000 unge i Danmark, som hverken er i arbejde eller uddannelse. Regeringen har derfor indgået en aftale med Socialistisk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre for at hjælpe denne gruppe af unge i arbejde eller uddannelse i efteråret 2024.
Ungeløftet!
Aftalen hedder Ungeløftet og målgruppen er unge mellem 15-29 år. Mange af de unge har psykiatriske diagnoser, sociale vanskeligheder og nogle har en baggrund med kriminalitet. Denne gruppe unge risikerer at falde uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet i en tid, hvor det danske arbejdsmarked ellers er præget af høj beskæftigelse.
Flere unge i arbejde og uddannelse
Formålet med Ungeløftet er at få flere unge ind på arbejdsmarkedet, fordi det kan have flere gavnlige effekter. Ud over den myndiggørelse, der følger med at have et arbejde, får den unge også værdifuld erhvervserfaring, et tilhørsforhold til fællesskabet på arbejdspladsen og muligheden for at bidrage til samfundet.
Ungeløftet imødekommer de unges forskellige behov og udfordringer ved at fokusere på en målrettet og helhedsorienteret indsats, som tager udgangspunkt i den enkeltes mål og forudsætninger.
Nogle af de centrale initiativer, der indgår i Ungeløftet er:
- Et partnerskab på tværs af samfundet: Der etableres et nationalt partnerskab, hvor kommuner, virksomheder, civilsamfundsorganisationer og andre aktører samarbejder om at hjælpe unge ind på arbejdsmarkedet og skabe konkrete jobåbninger for de unge. Partnerskabet skal forankres i hele landet gennem lokale partnerskabsaftaler med kommuner, lokale virksomheder, civilsamfundsorganisationer og andre relevante aktører.
- IPS og Flere Unge Skal Med: To centrale beskæftigelsesindsatser, hvor kommunerne får mulighed for at tilbyde en tværfaglig og individuel støtte til de unge med målet om at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
- High:five: Organisationen High:five styrkes. High:five hjælper med at etablere jobåbninger for kriminalitetstruede unge eller tidligere kriminelle.
- Styrket indsats til unge med handicap: Sammenslutningen af Unge Med Handicap modtager et tilskud, som vil gå til projekter, der styrker unge med handicap i deres vej mod uddannelse og arbejde.
- Flere unge på højskole: Et tilskud skal give mulighed for, at flere unge uden arbejde eller uddannelse får mulighed for at komme på højskole.
- Frie fagskoler: Tilskuddet til de frie fagskoler forhøjes, så flere unge får gavn af en mere praksisorienteret tilgang til uddannelse.