12-12-2024
IPS-indsats hjælper unge i Stevns Kommune
Stevns Kommune har haft succes med at implementere IPS (Individuelt Planlagt job med Støtte) for unge med psykiske udfordringer.
Som en del af STARs puljeprojekt fra marts 2024 til marts 2027, arbejder fem IPS-konsulenter tæt med unge i alderen 15-29 år, der oplever psykisk mistrivsel eller er tilknyttet behandlingspsykiatrien i regionen. Formålet er at støtte de unge på vej mod ordinær beskæftigelse eller uddannelse ved at tage udgangspunkt i deres drømme og håb for fremtiden.
Teamleder Sabrina Rasmussen fra IPS-teamet i Stevns peger på vigtigheden af at ændre arbejdsgiveres syn fra at fokusere på traditionelle virksomhedspraktikker til at tilbyde lønnede timer fra start. For at sikre dette foreslår hun fem konkrete tiltag, som kan lette forløbet:
- Undersøg arbejdsgivernes konkrete behov for arbejdskraft ved at tage på besøg og identificere, om der er mulighed for fleksible arbejdstider.
- Gør det klart, at mange unge med psykiske udfordringer er interesseret i småjobs.
- Appeller til virksomhedernes sociale ansvar gennem ESG-tankegangen, og vis hvordan de kan bidrage til samfundet ved at ansætte unge fra IPS-forløb.
- Tilbyd rådgivning om støttemuligheder for virksomheder, der ansætter unge med psykiske udfordringer.
- Vær tilgængelig for sparring, når arbejdsgivere oplever udfordringer eller har brug for at tage næste skridt i ansættelsesprocessen.
Vigtigt med et formaliseret tværfagligt samarbejde med psykiatrien
En anden essentiel del af IPS-indsatsen for unge med psykiske udfordringer er et struktureret og formaliseret samarbejde med psykiatrien. Psykiatrien spiller en central rolle i at visitere unge til IPS-forløb, og et stærkt tværfagligt samarbejde kan være nøglen til at skabe trygge og effektive forløb for de unge.
I starten kan der være udfordringer med visitationen. Sabrina Rasmussen, teamleder for IPS-teamet i Stevns, fortæller: "Vi oplevede vanskeligheder med visitationen i begyndelsen, men et møde med ledelsen i psykiatrien hjalp os med at skabe et mere formaliseret samarbejde og en bedre visitation. Vi anvender STARs IPS-skemaer sammen med de unge, og vi minder løbende psykiatrien, socialpsykiatrien og rusmiddelcentrene om vores indsats, så vi kan sikre en kontinuerlig visitation."
Karsten Søholt Jensen, IPS-konsulent i Stevns, påpeger: "Det bedste forløb for de unge opstår, når der er et godt tværfagligt samarbejde og vidensdeling med sundhedssektoren. Det skaber tryghed og en klar retning for de unge."
Mens hyppige møder mellem IPS-konsulenter, socialpsykiatrien og den regionale behandlingspsykiatri er afgørende for at sikre kontinuitet i forløbet. Sabrina Rasmussen tilføjer: "Den tætte og hyppige kontakt med psykiatrien sikrer sammenhæng og kontinuitet i den unges forløb, hvilket er afgørende for at skabe tryghed for dem."
Motivation og fokus på de unges succeser
Igen og igen bliver det fremhævet, at man skal tage de unge seriøst og skabe realistiske mål. Som sagsbehandler er det vigtigt at møde de unge med klare forventninger og anerkende deres ambitioner. Karsten Søholt Jensen understreger, at den tættere relation til de unge giver en større forståelse for deres situation, og det gør det lettere at sætte realistiske og dynamiske mål for deres fremtidige forløb.
”Sagsbehandlere kan nogle gange bekymre sig om, hvorvidt de unge kan håndtere både job og psykiske udfordringer,” tilføjer Sabrina Rasmussen, som også opfordrer til, at man fokuserer på succeserne i IPS-tilgangen: "Vi ser de unge som ressourcestærke, og vores erfaring er, at de er motiverede og villige til at tage ansvar, hvis de bliver taget seriøst. Vores fokus er altid på deres styrker og muligheder."