12-12-2024
Nye aftaler om lommepenge- og fritidsjob
I juni 2024 præsenterede regeringen en række initiativer, der skal gøre det mere attraktivt og tilgængeligt for unge at tage et fritidsjob. Målet er, at flere unge skal få mod på at arbejde efter skoletid, og at arbejdsgivere får lettere ved at ansætte unge i flere brancher.
Regeringen har herefter indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter om at fremme flere fritidsjobmuligheder. I september 2024 vedtog regeringen i samarbejde med alle Folketingets partier en politisk aftale, der støtter de lovændringer, som skal gøre det nemmere for unge at få et fritidsjob.
Job ved siden af skolen kan gøre en forskel for en ung
”Mange af de unge i de udsatte boligområder mangler netværk og rollemodeller. For nogle handler det om hjælp til grundlæggende ting som at skrive et CV eller finde ud af, hvor de kan søge job. Andre har brug for en mere intensiv og håndholdt indsats. Her kan et fritids- eller lommepengejob have en socialpædagogisk funktion, hvor den unge i et trygt miljø lærer basale færdigheder, som de kan tage med sig videre i livet” fortæller Bettina Bach, leder af den boligsociale indsats Bo Trivsel i Horsens. Samtidigt hilser hun en mindre restriktiv lovgivning for yngste målgruppe velkommen. Det kan ifølge hende være en udfordring, at der er mange ting de helt unge ikke må, da mange virksomheder først ansætter, når de unge er fyldt 16 år og er gået ud af 9. klasse.
Lommepengejob og fritidsjob er et væsentligt redskab, fordi det har en forebyggende effekt på unge, så de i fremtiden ikke ender uden uddannelse og arbejde. Bettina Bach mener, at det også er vigtigt, at vi husker de mest udsatte unge, selvom det kræver flere ressourcer for at lykkes.
Økonomisk støtte og samarbejde er nøglen til succes
Ifølge Bettina Bach er en af de største udfordringer med fritids- eller lommepengejob det økonomiske aspekt. De udsatte unge, der får tilbudt fritids- eller lommepengejob, kræver i starten ofte mere støtte og vejledning, hvilket kan være en økonomisk belastning for virksomhederne.
Bo Trivsel oplever stor og bred opbakning til indsatsen, og at det er vigtigt med det gode samarbejde, hvor alle vil strække sig lidt længere.
”Vores indsats er ikke kommunal, men kommunalt støttet og vi har virkelig gode samarbejdspartnere. Vi samarbejder om at rekruttere og opspore de unge med bl.a. folkeskole, familiecenter, ungdomsskole og forældre. Vi samarbejder om at få de unge i job i private virksomheder og kommunale jobs. De unge, som har behov for en håndholdt socialpædagogisk indsats har vi ofte selv i lommepengejob i starten” fortsætter Bettina.
Fritidsjobs er blevet en succes på plejehjem
I Horsens Kommune er fritidsjob til unge blevet en succes på flere plejehjem og daginstitutioner. De unge bidrager også til at øge livskvaliteten for de ældre og børnene, de arbejder med.
”Især på vores 1. sal har det været en fantastisk succes. Her startede fritidsjobberne med at spille ludo med én beboer. I løbet af nogle måneder har det udviklet sig til, at alle beboere på denne etage deltager i spillet efter bedste evne. De unge har en umiddelbarhed og legende tilgang. Deres lethed har smittet og bidraget til sammenhold og især det at ”tage sig af hinanden”” fortæller Hans Peder Østergaard, daglig leder på plejecentret Skovly.
Det samme kan Hanne Christensen, som er projektleder og rekrutteringskonsulent i Horsens Kommune skrive under på
”alle afdelinger har haft mulighed for at have fritidsjobbere, men har ikke været tvunget til at ansætte fritidsjobbere. Der har ikke været de store udfordringer med at implementere indsatsen.”
Faktaboks: Fritids – og lommepengejob i Horsens
Den boligsociale indsats Bo Trivsel i Horsens dækker 16 afdelinger med ca. 6.000 beboere.
Afdelingerne er udvalgt på baggrund af socioøkonomiske data. Bo Trivsel er finansieret af Landsbyggefonden, kommunen og de lokale boligforeninger.
Bo Trivsel arbejder tværfagligt sammen med boligforeninger, kommune, frivillige foreninger og fonde med fokus på at højne trivsel og livschancer for deres beboere i de udsatte boligområder.
Du kan læse mere om lommepengejob her:
Ny lov om lommepengejob til kriminalitetstruede unge trådte i kraft den 1. juli
Du kan læse om den nye aftale om fritidsjob her: