-
Lov nr. 633 af 11. juni 2024 om skærpede betingelser for at opnå ret til for kontanthjælp er trådt i kraft og får virkning fra den 1. juli 2025. Lovændringen medfører, at beskæftigelseskravet fra 1. juli 2025 vil gælde for:
- Udlændinge, der er førstegangsindrejst til riget fra 1968 og frem – uanset om de har modtaget kontanthjælp i en længere periode eller på ny ansøger om hjælp.
- Personer, der er indrejst fra udlandet i riget fra 1968 og frem efter udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder – uanset om de har modtaget kontanthjælp i en længere periode eller på ny ansøger om hjælp.
I dag gælder beskæftigelseskravet kun for personer, der er kommet til riget fra 2008 og frem, og kun hvis de har ansøgt om hjælp fra 2019 og frem.
En person skal opfylde både opholds- og beskæftigelseskravet for at modtage en høj kontanthjælpssats:
- Opholdskravet betyder, at personen skal have opholdt sig i riget i 9 år inden for de seneste 10 år. Opholdskravet skal løbende være opfyldt.
- Beskæftigelseskravet betyder, at personen skal have haft ordinær beskæftigelse her i riget i en periode, som sammenlagt svarer til fuldtidsbeskæftigelse i 2,5 år inden for de seneste 10 år. En person skal kun opfylde beskæftigelseskravet én gang.
-
Arbejdspligt vil gælde for borgere i kontanthjælpssystemet, som ikke opfylder kravene om ophold i riget i mindst 9 år inden for de seneste 10 år (opholdskravet) og fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2½ år inden for de seneste 10 år (beskæftigelseskravet). Pr. 1. januar 2025 omfattes borgere på SHO-ydelse. Fra 1. juli 2025 udvides målgruppen, der skal opfylde beskæftigelseskravet, til borgere indrejst i Danmark i 1968 eller senere. Målgruppen modtager pr. 1. juli 2025 mindstesats eller hjemmeboende sats og omfattes af arbejdspligten.
Personer med opholdstilladelse efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, vil for nuværende ikke blive omfattet af arbejdspligt.
-
Beskæftigelseskravet skal kun opfyldes én gang.
En person, der allerede har opfyldt beskæftigelseskravet, skal ikke ved udrejse og fornyet indrejse til riget samt ansøgning om ydelse på ny opfylde beskæftigelseskravet. Personen vil i en sådan situation alene skulle opfylde opholdskravet, som indebærer, at personen skal have opholdt sig i riget i 9 ud af de seneste 10 år, som betingelse for at kunne modtage højere ydelser og for ikke at blive omfattet af arbejdspligten.
-
Fra den 1. juli 2025 udvides beskæftigelseskravet i § 11, stk. 8, i lov om aktiv socialpolitik, således at alle personer, der er førstegangs indrejst i riget eller indrejst efter mindst 12 sammenhængende måneder i udlandet fra den 2. april 1968, skal opfylde kravet om 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse i de seneste 10 år. Hidtil har beskæftigelseskravet kun omfattet personer indrejst fra 2008, og kun hvis de har søgt om kontanthjælp efter 1. januar 2019.
Beskæftigelseskravet gælder for alle indrejste, uanset om de er indrejst som børn med eller uden forældre, eller om de er indrejst som voksne. Beskæftigelseskravet gælder dog ikke for EU-/EØS-borgere, i det omfang disse efter EU-retten er berettigede til hjælpen. Det kan eksempelvis være som vandrende arbejdstagere.
Beskæftigelseskravet gælder således som udgangspunkt også for børn, der er kommet til riget uanset nationalitet, herunder også adopterede børn. EU-retten kan dog føre til et andet resultat, f.eks. hvis barnet er kommet hertil fra et andet EU-/EØS-land sammen med en forælder, der er vandrende arbejdstager.
Personer, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene, modtager mindstesats eller hjemmeboende sats i det nye kontanthjælpssystem fra 1. juli 2025.
Opdatering 13. maj 2025: Der er 23. april 2025 fremsat lovforslag L208, der betyder at adopterede fra udlandet ligestilles med personer født her i riget i forhold til opholds- og beskæftigelseskravene. Lovforslaget forventes vedtaget d. 11. juni 2025.
-
Pensionister er undtaget for indsats efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats samt indsats efter integrationsloven. Pensionister skal således ikke deltage i den foreslåede arbejdspligt.
Kravet om ordinær fuldtidsbeskæftigelse her i riget i 2 år og 6 måneder inden for de seneste 10 år gælder ikke for pensionister. Under spørgetimen om det skærpede beskæftigelseskrav og ny arbejdspligt, d. 8. oktober 2024 med KOMBIT, oplyste KOMBIT, at det ikke havde været teknisk muligt at fjerne pensionisterne i den første udgave af de lister, som KOMBIT udsendte til kommunerne medio september 2024.
KOMBIT har i den forbindelse oplyst, at før omtalte lister er bruttolister, som er udsendt med den intention at støtte kommunerne i at identificere personer, der kan blive omfattet af arbejdspligten fra 1. juli 2025, fordi de ikke opfylder det fremrykkede beskæftigelseskrav.
-
KL og KOMBIT har udsendt information til kommunerne om, hvordan de kan trække lister i KY om målgruppens forventede størrelse. KOMBIT har oplyst, at de stiller opdaterede lister til rådighed i december 2024.
-
Der vil være en indfasningsperiode for arbejdspligten. For alle de personer, der bliver omfattet af arbejdspligten i peroden 1. januar til og med 31. maj, betyder det, at de skal være påbegyndt indsatsen i arbejdspligten senest den 30. juni 2025.
For de personer, der bliver omfattet arbejdspligten efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats i perioden 1. juli til 30. november 2025, betyder det, at de skal være påbegyndt indsatsen i arbejdspligten senest den 31. december 2025.
Spørgsmål og svar om skærpede optjeningsregler for kontanthjælp og arbejdspligt
Om skærpede optjeningsregler for kontanthjælp og arbejdspligt
Skærpede optjeningsregler for kontanthjælp
Lovforslaget om skærpede optjeningsregler er vedtaget af Folketinget ved 3. behandling d. 30. maj 2024.
Lovforslaget om arbejdspligt er vedtaget af Folketinget ved 3. behandling d. 17. december 2024.
Fandt du ikke, hvad du søgte?
Er du borger kan du kontakte din kommune, hvis du har spørgsmål om din kontanthjælp.
Er du medarbejder/sagsbehandler kan du kontakte STARs hotline på hverdage mellem kl. 9:00 og 15:00. Her sidder STAR klar til at finde svar på beskæftigelsesfaglige om det nye kontanthjælpssystem. Ring til os på 72 21 74 01.