-
De endelige ikrafttrædelsestidspunkter afhænger af vedtagelsen i Folketinget. Aftalen om beskæftigelsesreformen udmøntes i to spor og fem forskellige lovforslag.
Du kan læse mere om lovprocessen, høring og ikrafttrædelser på undersiden proces og ikrafttrædelse.
-
Der igangsættes to forsøg med reformen.
I en treårig forsøgsperiode får udvalgte dagpengemodtagere frit valg til et kontaktforløb hos enten kommunen, a-kassen eller en anden aktør de første fire ledighedsmåneder. Samtidig får udvalgte dagpengemodtagere mulighed for at have deres kontaktforløb hos a-kasserne de første fire ledighedsmåneder i en treårig forsøgsperiode.
Begge forsøg forventes at starte i 2027. Forsøgene forventes geografisk afgrænset fra hinanden.
-
De personer, der ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene i det nye kontanthjælpssystem, vil fra 1. juli 2025 modtage kontanthjælp på mindstesats eller hjemmeboende sats. De vil være omfattet af reglerne om arbejdspligt med undtagelse af personer, der har ophold efter ukrainesærloven.
Der er i forbindelse med beskæftigelsesreformen ikke lagt op til at ændre på arbejdspligten.
-
Beskæftigelsesreformen indeholder ikke en aftale om en ny hovedlov på integrationsområdet.
-
Ja. Med beskæftigelsesreformen indføres en hjemmel til, at kommunerne kan anvende kunstig intelligens i beskæftigelsesindsatsen. Hjemlen skal give kommunerne en klar og sikker ramme for at arbejde med kunstig intelligens. Det kan fx være til beslutningsunderstøttelse, så kunstig intelligens kan bruges til at frigøre ressourcer i sagsbehandlingen. AI har som værktøj potentiale til at gøre arbejdsgange mere effektive for at frigøre tid og ressourcer til borgerne.
Generelle spørgsmål og svar om reformen
Vi har samlet de overordnede spørgsmål og svar om beskæftigelsesreformen på denne side. Du kan finde flere spørgsmål og svar under temasiderne i menuen.