Spring til hovedindhold
Spring over venstremenu

Top 10: Se de mest populære uddannelser på 110 procent dagpenge

07-02-2024

Fra nytår blev retten til at tage en række erhvervsuddannelser med 110 procent dagpenge gjort permanent. Se listen over, hvilke 10 uddannelser ordningen hyppigst bliver brugt til.

Mere end hver fjerde (26,5 pct.), som har påbegyndt en erhvervsuddannelse med ret til at modtage 110 procent dagpenge, har uddannet sig til enten social- og sundhedsassistent eller social- og sundhedshjælper.

Andre populære erhvervsuddannelser er kontoruddannelser (9 pct.), industrioperatør (8,5 pct.) og handelsuddannelser (8,3 pct.). Se hele top 10 i bunden af artiklen.

Retten til at tage en uddannelse på 110 procent dagpenge gælder for ledige dagpengemodtagere, som er fyldt 30 år, og som er ufaglærte, eller som er faglærte med en forældet uddannelse. Det er også et krav, at uddannelsen er på en positivliste over fag, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Positivliste for erhvervsuddannelser med ret til 110 pct. dagpenge (pdf) (nyt vindue)

Flere tager erhvervsuddannelse

Det har været muligt at tage uddannelse via ordningen siden august 2020. Fra 1. januar er ordningen gjort permanent som en del af Finansloven for 2024, hvor der er sat 230 millioner kroner af til i år og ca. 300 millioner kroner til de efterfølgende år.

Ordningen er med til at sikre, at flere tager en erhvervsuddannelse, og det er der brug for i den grønne omstilling og for at sikre kvalificeret arbejdskraft nok i velfærdssamfundet. Det påpeger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

”Det er klart, at det har en betydning, hvor mange penge du har under uddannelsen – især når du lidt senere i livet ofte har flere udgifter til bolig og familie. Jeg forventer, at vi med en permanent ordning vil få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, så vi kan få flere ansatte på vores plejehjem og industriarbejdspladserne, som der er stort behov for,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Beskæftigelsesministeriet: Permanent ret til uddannelsesløft på 110 pct. dagpenge vedtaget (nyt vindue)

Find 'one pager' kort overblik

Læs også: Printervenlig ’one pager’ med fakta om 110 procent dagpenge 

Erhvervsuddannelse med 110 procent dagpenge (pdf) (nyt vindue)

Læs også artiklen om Birthe Vejlgård Samuelsen, som har gode erfaringer med ordningen om 110 procent dagpenge.

110 procent dagpenge: Birthe hjælper ledige voksne i gang med uddannelse