Folkepension
Man skal som hovedregel opfylde tre grundlæggende betingelser for at få folkepension.
Folkepensionen er en offentlig social pension, der sikrer alle en indkomst, når de når folkepensionsalderen, der er 67 år i 2024. Pensionsalderen reguleres yderligere til 68 år i 2030.
For at få folkepension skal man som hovedregel opfylde tre grundlæggende betingelser om statsborgerskab, om fast bopæl i landet, og om at man har boet i Danmark i mindst tre år i mellem det fyldte 15. år og folkepensionsalderen. Der er dog en række undtagelser.
Folkepensionens størrelse
Folkepensionen består af et grundbeløb og et pensionstillæg. En del pensionister modtager den supplerende pensionsydelse, også kaldet 'ældrechecken'. Derudover har man mulighed for at søge om diverse tillæg, herunder helbredstillæg, varmetillæg, personligt tillæg og boligydelse.
Beregning og udbetaling af folkepension
Supplerende pensionsydelse ('ældrecheck')
Arbejde og pension
Folkepensionister kan arbejde, uden at folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg bliver sat ned. Man kan også udskyde udbetalingen af folkepensionen, hvis man ønsker at blive på arbejdsmarkedet, for derefter at få en højere pension.
Til borgere
Det er Udbetaling Danmark, som tilkender og udbetaler folkepension. Hvis du ønsker personlig vejledning om folkepension, vil oplyse om ændringer i dine forhold eller andet i forbindelse med en konkret sag, skal du kontakte Udbetaling Danmark.
Find Udbetaling Danmarks kontaktoplysninger og selvbetjeningsløsninger på borger.dk
Beregning af folkepension på Borger.dk
Dansk pension i udlandet på borger.dk
Social sikring i udlandet på borger.dk
Love og regler for folkepension
Lov om social pension: LBK nr. 527 af 25/04/2022
Vejledning om folkepension efter lov om social pension: VEJ nr. 53 af 31/08/2007