Vejledning og opkvalificering
Man kan få tilbud om vejledning og opkvalificering, hvis man er ledig.
Vejledning og opkvalificering er en samlekategori for en række tilbud. Det kan være korte vejlednings- og afklaringsforløb eller særlige projekter og uddannelsesforløb, herunder praktik under uddannelsesforløbet og danskundervisning. Det kan også være ordinære uddannelsesforløb, som blandt andet omfatter almen voksenuddannelse, AMU-kurser og erhvervskompetencegivende uddannelser.
Hvis man er godkendt til et fleksjob, kan man få tilbud om vejledning og opkvalificering, som går ud på at afprøve ens rådighed i forhold til arbejdsmarkedet. Denne mulighed omfatter ikke ordinære uddannelsesforløb.
Formålet med opkvalificering og vejledning er at afdække eller udvikle den lediges faglige, sociale eller sproglige kompetencer, så han eller hun nemmere kan få et job.
Man modtager som udgangspunkt sin sædvanlige ydelse i den periode, tilbuddet om vejledning og opkvalificering varer. Ellers modtager man et beløb, der svarer til ens sædvanlige ydelse. Der er desuden mulighed for at få tilskud til bl.a. undervisningsmaterialer i forbindelse med tilbud om vejledning og opkvalificering, ligesom det er muligt at frikøbe en medarbejder til mentorfunktion. For visse ledige er det også muligt at få befordringsgodtgørelse.