VITAS
VITAS anvendes af virksomheder til at anmode om at få oprettet en løntilskudsstilling, og af jobcentre til at behandle ansøgningerne.
Ansættelse med løntilskud er et tilbud for ledige med ret til at blive aktiveret.
Når den ledige ansættes i et job med løntilskud, arbejder den ledige i en tidsbegrænset periode i en privat eller offentlig virksomhed og modtager løn fra sin arbejdsgiver. Hvor længe man kan være ansat i et job med løntilskud, afhænger blandt andet af om den ledige bliver ansat i et privat eller offentligt løntilskudsjob.
Formålet er at oplære og genoptræne den lediges faglige, sociale eller sproglige kompetencer med henblik på, at personen hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse og hel eller delvis selvforsørgelse. For personer med varige begrænsninger i arbejdsevnen, som får førtidspension, og som ikke er i stand til at fastholde eller opnå beskæftigelse på nedsat tid på normale vilkår, er formålet at opnå eller fastholde beskæftigelse.
Man kan blive ansat med løntilskud i både private og offentlige virksomheder.
Bemærk, at der er forskellige regler for private og offentlige virksomheder. Der er også særlige regler for fx personer med et handicap og personer på sygedagpenge.
Generelt skal man have været ledig i 6 måneder for at komme i løntilskud. Der er dog mulighed for at komme i løntilskud fra første ledighedsdag, hvis man er over 50 år, er enlig forsørger eller ikke har en almen eller erhvervsrettet uddannelse. Der er ikke krav om forudgående ledighed for revalidender og førtidspensionister.
Den maksimale periode for en løntilskudsansættelse hos samme arbejdsgiver afhænger af, hvilken målgruppe man er i. Jobparate ledige kan være i løntilskudsjob hos private arbejdsgivere i op til 6 mdr. og hos offentlige arbejdsgivere i op til 4 mdr. Aktivitetsparate ledige kan være 6. mdr. i et løntilskudsjob hos såvel private som offentlige arbejdsgivere, og det kan på baggrund af en konkret vurdering forlænges i op til 12 mdr. Der er ingen varighedsbegrænsning for førtidspensionister.
Få et hurtigt overblik over reglerne for privat og offentligt løntilskud med hensyn til målgrupper, løn- og arbejdsvilkår, krav om ledighedsanciennitet, maks. periode i forløb mv.
Lynoversigt over løntilskud og tilknyttet regelsæt (pdf)
Hvis man ansættes med løntilskud hos en privat arbejdsgiver, får man almindelig overenskomstmæssig løn, pension og arbejdstid.
Det er ikke muligt at få tilskud til transport.
Arbejdsgiveren modtager pr. 1. januar 2024 et løntilskud på 88,92 kr. pr. time.
Personen i løntilskudsjob får en fast timeløn, som pr. 1. januar 2024 er på 138,16 kr. Man får udbetalt løn, som svarer til ens ydelse som ledig. Dog får man fuld pension af den løn, man ville have fået, hvis man havde været almindeligt ansat.
Arbejdstiden fastsættes individuelt, men vil fx for en fuldtidsforsikret dagpengemodtager som udgangspunkt være på 37 timer.
Det er muligt at få tilskud til transport (befordringsgodtgørelse).
Arbejdsgiveren får pr. 1. januar 2024 et løntilskud 129,13 kr. pr. time.
Læs mere om beregning af arbejdstid ved løntilskud i offentlige virksomheder.
Der er andre regler, som skal være opfyldt, før et tilbud om løntilskud kan godkendes. Det drejer sig blandt andet om:
Retsinformation: Vejledning nr. 10076 af den 19. december 2023 om løntilskud
Spørgsmål og svar om løntilskudsjob
Hvis du ønsker yderligere information og vejledning om løntilskud, skal du kontakte dit jobcenter.
VITAS anvendes af virksomheder til at anmode om at få oprettet en løntilskudsstilling, og af jobcentre til at behandle ansøgningerne.
Arbejdsmarked